Er zijn een paar mooie boeken voor volwassenen verschenen over depressie, maar vreemd genoeg worden er weinig kinderboeken over depressie of andere psychische ziekten geschreven, zo lijkt het. Toch, als we even zoeken, ontstaat er een mooie lijst. Stuk voor stuk bieden deze kinderboeken een manier om aan (je) kinderen uit te leggen wat een depressie is, en dat op een niveau dat het kind begrijpt en op een mooie manier verwerkt in een kinderverhaal.

Slapen met Draken (2018) door Debi Gilori

In dit prachtige prentenboekje voor alle leeftijden legt ervaringsdeskundige en kinderboekenauteur Debi Gliori in prachtige tekeningen uit wat er tijdens een depressie door haar heengaat. Intiem en ontroerend. Dit boekje legt uit wat velen niet kunnen vertellen en helpt anderen om begrijpen. Ook is het een mooi cadeau om of iemand een hart onder de riem te steken of om zonder woorden elkaar te snappen.

Pien en de spoken (2016) door Myrthe van der Meer Voor 7-9 jaar.

Pien is superstoer, net als haar moeder. Samen met mama en Pony gaatze vaak op avontuur. Op een dag kunnen Pien en Pony mama niet vinden, dus gaan ze haar zoeken. Als mama in de put zit, dan halen ze haar er weer uit. En spoken in het hoofd? Daar weten Pien en Pony wel wat op! Maar welke oplossing ze nu ook verzinnen, mama komt niet uit bed. Wat is er toch met haar aan de hand?

Papa is paars (2014) door Juliette Meyer Voor 7-9 jaar.

De 5-jarige Jet (ik-figuur)heeft die soms een ‘paarse papa’: dan is papa ziek in zijn hoofd en weet hij niet goed wat hij doet. Die paarse papa blijft wakker. Als er niemand praat, hoort hij stemmen en dan kan de ik-figuur niet bij hem zijn. Ook wordt verteld dat het niet de schuld is van papa of de ik-figuur, dat papa altijd papa blijft en dat papa én de ik-figuur altijd van elkaar blijven houden!

De depressie survivalgids, door Annick Beyers en Rita van Noyen Voor kinderen/jongeren met een depressie, 4-12 jaar

Zit je al een tijdje niet zo goed in je vel? Huil je veel? Slaap je slecht? Is je energiepeil onder de zeebodem gezakt? Is goed opletten in de klas en geconcentreerd je huiswerk maken moeilijk voor je? Denk je soms dat het beter is als je helemaal niet meer op deze aardbol zou rondlopen? Komt dit je bekend voor, dan is dit boekje zeker iets voor jou. Depressief zijn is heel wat anders dan je een beetje somber of verdrietig voelen. Depressie is een ziekte. Maar het is een ziekte die goed behandelbaar is.

Zebra ( 2016) door Arlette Einhorn

‘In mijn omgeving heb ik een depressie van dichtbij meegemaakt. Ik wilde er eigenlijk iets mee doen. Ik werk met kinderen en ik vond dat er niet zoveel geschreven was over dit onderwerp op kinderniveau. De boeken die je erover kunt vinden, zijn meestal toch best pittig qua insteek. En toen kreeg ik het idee van een zebra, die behalve zwarte en witte strepen, ook zwarte en witte dagen heeft. Op witte dagen is hij vrolijk, op zwarte dagen vreselijk verdrietig. In het boek heeft hij een zwarte dag. Zijn vriendjes, die alle kleuren van de regenboog hebben, proberen hem op te vrolijken.’

Depressie bij kinderen (2011), door Yvonne Stikkelbroek

Depressie komt bij kinderen vaker voor dan men zou verwachten. Dit boek bespreekt de kenmerken en oorzaken van depressie en geeft praktische tips waarmee kinderen hun depressie kunnen overwinnen. Door de vele praktijkvoorbeelden en tips is dit boek zeer informatief en nuttig voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. Het boek is gebaseerd op de recentste wetenschappelijke kennis over depressie en is daarmee een waardevolle bron van informatie voor psychologen, orthopedagogen en andere hulpverleners die met depressie bij kinderen te maken hebben.

Tot slot vind je hier een uitgebreid overzicht van meer kinderboeken over verschillende psychische ziekten.

Inloggen
Back To Top