Om een indicatie te krijgen of je last hebt van depressieve klachten of een depressie, kun je een zelftest doen. Er zijn online veel zelftesten voor depressie te vinden. Ze variëren in het aantal vragen maar overlappen elkaar ook gedeeltelijk. Hieronder lichten we twee betrouwbare testen uit.

PrezensQuest

Via de website van Prezens (onderdeel van GGZ inGeest, VU Medisch Centrum) kun je een korte vragenlijst invullen. Het invullen duurt ongeveer tien minuten. Op basis van de antwoorden wordt een inschatting gemaakt van de klachten en een vrijblijvend advies gegeven. Dit advies ontvang je per email of per telefoon.

Kleur je leven

Op de website www.kleurjeleven.nl vind je de test. Deze test kan je helpen bij het inschatten van de ernst van je depressieve klachten.

Uitslag: ik heb last van een depressie

Geeft de uitslag van de test aan dat je last hebt van een depressie, of heb je al langer dan twee weken last van depressieve klachten die je belemmeren je dagelijks functioneren? Dan kun je het beste naar je huisarts gaan. Kijk ook bij hulp vragen, de helft van de depressies gaat vanzelf weer over en er zijn veel dingen die je zelf kunt doen of met beperkte hulp. Bij de keuze voor een behandeling let je op de ernst van de depressie. Bij ernstige depressie moet je kiezen voor professionele behandeling. Hoe langer een depressie duurt, hoe groter de kans dat dit chronisch wordt. Bij de keuze van de behandeling houd je er ook rekening mee of het een terugkerende depressie betreft. Als je eenmaal een depressie hebt gehad maakt dit je gevoeliger voor nieuwe depressies.

Inloggen
Back To Top