Bouw je medicijnen in stappen af

Om (ernstige) onttrekkingsverschijnselen te voorkomen, is het belangrijk je medicijnen tegen depressie of angst niet ineens te stoppen. Bouw daarom je medicijnen in stappen af. Je lichaam kan dan wennen aan de lagere hoeveelheid medicijn.

Overleg met je arts en maak samen een plan van aanpak

Denk je erover met je medicijnen tegen depressie of angst te stoppen? Bespreek dit met je arts en/of apotheker en beslis samen hoe je het afbouwen het beste aanpakt en welke afbouwstappen je volgt. Doe dit ook als je al een tijd geen contact meer hebt met jouw huisarts of psychiater. Maak afspraken over:

  • de hoeveelheid medicijn die je slikt en de stappen waarmee je het medicijn vermindert
  • het tempo waarin je jouw medicijn vermindert
  • hoe vaak je overlegt wanneer je met afbouwen bezig bent
  • de manier waarop jullie contact hebben (telefonisch, e-mail, spreekuur)
  • of je een naaste wilt betrekken

Goed overleg tussen jou en jouw arts vergroot de kans op een succesvolle afbouw van je medicijnen. En loopt er iets niet lekker of krijg je klachten? Dan kun je snel ingrijpen en samen kijken of een tijdelijke aanpassing van je medicijnen nodig is.

Lees ook: ‘Wat kunnen anderen voor je doen?‘.

Hoe langzaam bouw ik mijn medicijnen af?

Dat weten we nog niet precies en is voor iedereen anders. Samen met je arts en/of apotheker stel je daarvoor een persoonlijk afbouwschema op. Meestal kan je het medicijn in ongeveer 4 weken en in enkele stappen verminderen en dan stoppen. Maar er is niets op tegen om wat langer de tijd te nemen. In een aantal situaties kun je beter langzamer en in kleinere stappen afbouwen. Lees ook: ‘Langzamer afbouwen

Afbouwschema

Voor het afbouwen van medicijnen tegen depressie of angst bestaan veel verschillende schema’s. Welk schema voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw medicijn en jouw situatie. Overleg daarom altijd met jouw arts en/of apotheker voor een op jouw situatie aangepast schema. In dit voorbeeld hiernaast verminder je de dosis van jouw medicijn na een bepaalde periode met de helft. Neem de tijd om aan de nieuwe dosis te wennen. Blijf jij je goed voelen? Dan neem je de volgende stap. Krijg je klachten tijdens het afbouwen, doe dan een stap terug.

Langzamer afbouwen

In een aantal situaties begin je bij voorkeur met een langzamer afbouwschema:

  • als je al eerder onttrekkingsverschijnselen kreeg bij het vergeten van het medicijn
  • als het stoppen met je medicijnen eerder niet lukte
  • als je een dosering hoger dan de standaarddosis van het medicijn moest gebruiken voordat het effect had

Je vermindert je medicijn dan in meerdere stappen en slikt een steeds lagere dosis (sterkte).

Welke hulpmiddelen zijn er om mijn medicijnen langzaam af te bouwen?

Medicijnen tegen depressie zijn in een aantal doseringen (sterktes) beschikbaar. Wat de laagst beschikbare dosis is, hangt af van het medicijn dat je gebruikt. Soms is de laagste dosis van jouw medicijn voor jou niet laag genoeg om zonder ernstige onttrekkingsverschijnselen af te kunnen bouwen. Dan zijn er hulpmiddelen om jouw medicijnen in kleinere stappen te verminderen.

  • Vloeibare medicijnen (drankvorm)
    Sommige medicijnen zijn in drankvorm verkrijgbaar. Hiermee kun je kleine hoeveelheden van het medicijn afmeten. Een nadeel van medicijnen in drankvorm is dat het moeilijker is om de juiste hoeveelheid af te meten. Daardoor kun je sneller fouten maken. Overleg met je apotheker en/of arts of dit voor jou een goede vorm is.
  • Op maat gemaakte afbouwmedicijnen
    Afbouwmedicijnen (of afbouwmedicatie) zijn dezelfde medicijnen die je al tegen depressie of angst gebruikt, maar dan in kleinere doseringen (sterktes). Een voorbeeld van afbouwmedicatie is de taperingstrip. Dat is een rol of strip met zakjes met voor elke dag een iets lagere dosis medicijn. Dit kan een oplossing zijn als het afbouwen met de laagst beschikbare dosis van jouw medicijn niet lukt. Bespreek met jouw apotheker of hij/zij lagere doseringen (sterktes) van jouw medicijn kan maken of bestellen. *

* De beroepsorganisatie van apothekers (KNMP) heeft op haar website een overzicht staan van “niet geregistreerde sterkten van antidepressiva” en de apotheken die deze lagere doseringen (sterktes) kunnen maken. Zie: www.knmp.nl (3e document)

Ga niet zelf lopen rommelen

Heb je medicijnen in een lagere dosis nodig? Ga dan niet zelf lopen rommelen, maar laat je goed voorlichten. Of vraag je apotheker om advies. Dit klinkt misschien wat streng, maar het is een goed bedoeld advies om ernstige problemen te voorkomen. Ga dus niet zomaar zelf de medicijnen in kleine delen snijden. Mogelijk werkt het medicijn dan niet meer goed. Slik je pillen ook nooit om-de-dag (de ene dag wel en de andere dag niet). Overleg met jouw arts en/of apotheker over de mogelijkheden voor een lagere dosis van jouw medicijn. En laat de apotheker voordoen hoe je vloeibare medicijnen doseert of medicijnen deelt als dit jouw enige mogelijkheden zijn.

Ervaringen van andere leden

Anti antidepressiva

Dit is BLOG 9 van François de Waal. In zijn BLOG voor de Depressie Vereniging…

Lees meer

De pillen werken wel, maar ik ben zeven kilo aangekomen

Ongeveer een jaar geleden ben ik in een depressie geraakt. Er was te veel gebeurd…

Lees meer
Inloggen
Back To Top