Leden van de Depressie Vereniging kunnen met korting gebruik maken van verschillende mindfulness trainingen!
Mindfulness is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Mindfulness, of aandachttraining, is oorspronkelijk gebaseerd op oosterse meditatie. Je leert het lichaam en de geest te ontspannen, minder te piekeren en automatische, niet helpende, gedragspatronen te doorbreken. Je gaat meer keuzevrijheid en minder stress ervaren in het dagelijks functioneren. Een goede training is bewezen effectief als behandeling tegen depressie.
Hoe werkt Mindfulness?
Door je in een ontspannen houding op je ademhaling of je houding te concentreren, train je jezelf om je te richten op het heden. De oefeningen laten je ervaren wat je voelt in het ‘hier en nu’. Wanneer gedachten afdwalen, breng je die weer terug naar de ademhaling. Dat is lastig, want gedachten en emoties lijken ‘als vanzelf’ op te komen. Je ontdekt wat er in je omgaat en wordt je meer bewust van je reacties op moeilijke situaties. Je leert ook om je ervaringen te accepteren, zonder jezelf meteen te veroordelen of zonder iets (waaraan je denkt) onmiddellijk te willen veranderen. Het is niet de bedoeling om gedachten aan nare ervaringen krampachtig weg te werken. Tijdens de oefeningen leer je om de gedachten rustig waar te nemen en er minder door beheerst te worden. Mindfulness heeft meditatie als onderdeel maar is wat breder in de fysieke aandachtige oefeningen.
Bewezen Effectief
Binnen mindfulness bestaat MBCT: Mindfulness Based Cognitive therapy, een variant van MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), gericht op terugvalpreventie bij depressie. Deelnemers leren om de ‘trigger’ voor een nieuwe depressie, zoals negatieve gedachten en gevoelens, tijdig te herkennen. Door deze gedachten en gevoelens te leren zien als voorbijgaande gebeurtenissen vermindert de kans op het opnieuw optreden van een depressie. Bij mensen die meerder depressieve periode hebben meegemaakt blijkt MBCT de kans op terugval met maar liefst de helft te verminderen.
Mindfulness lijkt op cognitieve gedragstherapie. Deze therapie is er ook op gericht om erachter te komen wat de automatische (negatieve) gedachten zijn, waar je last van hebt. Het verschil is, dat bij mindfulness de bewustwording in zekere zin uit je lijf komt en niet door te praten in een therapiesessie. Een ander verschil is dat verandering in je gedachtenpatroon geen vooropgezet doel van mindfulness is. De kern is dat je observeert wat zich aan je voordoet.
Er is de laatste jaren veel aandacht voor mindfulness, omdat het zowel bij psychische als bij somatische stoornissen (bijv. bij pijn) kan helpen. Maar dat gebeurt natuurlijk niet altijd, bij iedereen. Of het nu om gesprekstherapie, om lichaamstraining of om mindfulness gaat, het moet ook een beetje bij je passen. Inmiddels is aangetoond dat mindfulness effectief is voor de behandeling van depressie en het verminderen van stress. En voor het voorkómen van terugval, wanneer je een of meer ernstige depressies hebt gehad.
Aanbod voor leden van de Depressie Vereniging
De depressie Vereniging biedt aan leden verschillende soorten Mindfulness trainingen aan met grote korting. Dit doen we in relatie met Molemann en met Ascender. Beiden zeer ervaren en goed beoordeelde instellingen. Mocht je een mindfulness training niet vergoed krijgen via je verzekering is dit een mogelijkheid om toch een training te doen. Let op! Op internet vind je allerlei cursussen. Vaak zijn dat cursussen voor een algemeen publiek; niet altijd goedkoop en niet specifiek op depressie gericht. De cursussen die je via onze website vindt zijn dat wel.