Onderzoek VUMC zoekt naar deelnemers.

Heeft u in de laatste vijf jaar een depressie doorgemaakt met symptomen als energieverlies, toegenomen eetlust of gewicht? Was u extra veel aan het slapen? Uw ervaringen, meningen en voorkeuren delen tijdens een groepsgesprek helpen de onderzoekers van het VUMC.

Depressies komen voor in veel verschillende vormen. Bij de keuze voor een depressiebehandeling wordt nauwelijks rekening gehouden met deze verschillen. Behandeling van depressie zou verbeterd kunnen worden door meer zorg op maat toe te passen. Daarbij wordt er gekeken naar kenmerken van de persoon die mogelijk iets zeggen over hoe goed iemand wel of niet reageert op een behandeling.

Ongeveer 25% van de mensen met een depressie heeft kenmerken van ‘immuno-metabole depressie’. Dat is een vorm van depressie waarbij het afweer- en het stofwisselingssysteem van het lichaam ontregeld lijkt te zijn. Deze mensen hebben naast hun depressie vaak overgewicht en klachten zoals een toegenomen eetlust of gewicht, veel slapen, energieverlies en een zwaar gevoel in de armen en benen. Mogelijk reageren mensen met deze kenmerken goed op leefstijlveranderingen (gezonde voeding, voldoende slaap of beweging).

Wij zijn geïnteresseerd in hoe mensen met kenmerken van immuno-metabole depressie aankijken tegen zorg op maat en behandelingen gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Ook willen we onderzoeken hoe we het beste aan mensen met een depressie kunnen uitleggen wat deze immuno-metabole vorm van depressie inhoudt. Deze kennis is belangrijk om depressiezorg te verbeteren. 

Wat houdt deelname in?

U neemt eenmalig deel aan een groepsgesprek met ongeveer 6-8 andere deelnemers. Het gesprek vindt plaats bij Amsterdam UMC, locatie VUmc in Amsterdam en zal ongeveer 3 uur duren, inclusief uitleg en pauze. Ook vragen we u een korte vragenlijst in te vullen. U hoeft zich niet voor te bereiden. Een gespreksleider en onderzoeker zullen het groepsgesprek begeleiden. Voor uw deelname ontvangt u een vergoeding van €75. Eventuele reis- en parkeerkosten worden ook vergoed.

Wie kan meedoen?

  • Volwassenen (18+),
  • die in de afgelopen 5 jaar behandeld zijn voor een depressie,
  • en tijdens de depressie last hebben van:
  • overgewicht en/of
  • symptomen als energieverlies, toegenomen eetlust of gewicht, veel slapen en zware lichamelijke vermoeidheid (zwaar gevoel in armen of benen).

Meer informatie en deelnemen

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Wilt u meedoen of meer informatie ontvangen? Stuur een mail naar s.r.vreijling@amsterdamumc.nl of bel/WhatsApp 06 50 19 45 62

Inloggen
Back To Top