Ben jij jezelf al een tijdje aan het orienteren op vrijwilligerswerk? Dan is deze functie wellicht interessant voor jou.

Deze telefonische hulplijn is voor mensen met een depressie en hun naasten. Mensen kunnen ons bellen met hun vragen, maar ook om hun verhaal te vertellen. Jij kan daarop aansluiten met jouw ervaring en deskundigheid en meedenken over wat een goede weg zou kunnen zijn naar verbetering.

Het is dankbaar vrijwilligerswerk

De reacties op onze telefoondienst zijn hartverwarmend. Bellers waarderen het enorm dat ze even kunnen praten met iemand die echt naar hen luistert, die niet bang wordt van hun wanhoop, die niet ongemakkelijk reageert op hun rauwe verdriet. Niet praten tegen een therapeut of psychiater maar met een gelijke of betrokken iemand. Eindelijk kunnen vertellen hoe het écht met je gaat. Mensen die ons bellen, zijn dan even niet meer alleen, en dat kan een groot verschil maken, soms zelfs een heel erg groot verschil. Omdat wij graag zoveel mogelijk mensen te woord willen staan per dienst, hanteren wij een richtlijn van 45 minuten per gesprek.

Hoe ziet het werk eruit

Uiteraard start je niet zomaar. We hebben een gedegen inwerktraject en je gaat vooraf ook oefenen en (eventueel) een cursus doen bij ons opleider PGO. 
Daarna draai je wekelijks vanuit huis een dienst in de ochtend of middag of avond (minder is bespreekbaar bijvoorbeeld 1 x per 2 weken) via onze telefooncentrale waar je op inlogt.
Je kunt kiezen uit de volgende diensten tijdens werkdagen:

Ochtend 10.00 – 12.30 uur
Middag 14.30 – 17.00 uur
Avond 19.00 – 21.00 uur.

Verder lever je een actieve bijdrage aan de kwaliteit van de Depressielijn door mee te denken wanneer je verbeteringen ziet en/of ideeën hebt.

We bieden elke maand een online meeting aan met alle medewerkers om zo kennis en ervaringen te delen en van elkaar te leren. Dit ervaart iedereen als zeer leerzaam en prettig. Er hangt een goede sfeer en 2 x per jaar proberen we ook fysiek bij elkaar te komen.

Omdat je altijd kunt leren en we aandacht voor onze vrijwillige medewerkers belangrijk vinden wordt er jaarlijks een online voortgangsgesprek gehouden tussen jou en de coördinator van de Depressielijn.

Wat heb je nodig om deze functie te kunnen uitvoeren:

  • Een mobiele telefoon (het centrale nummer van de Depressielijn wordt doorgeschakeld als jij dienst hebt). Je hebt hierdoor geen extra kosten.
  • Een goede en stabiele internetverbinding
  • Een e-mailadres waarop we met elkaar kunnen communiceren
  • Een rustige thuiswerkplek.

Wij vragen

  • Ervaring met een depressie, persoonlijk of als direct betrokkene van iemand met een depressie, maar ook mensen met werkervaring in de zorg en / of de GGZ vragen we zeker te reageren!
  • Een verstaanbare stem.
  • Bereidheid/leergierigheid om de workshop Individueel lotgenotencontact te volgen bij PGO support.

Vaardigheden/houding

  • Contact kunnen aangaan/ houden en verbreken.
  • De beller bemoedigen, informeren en adviseren vanuit ervaringsdeskundigheid en met gebruikmaking van LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen).
  • Reflectief ingesteld zijn en bereidheid tot leren.

Wij bieden

  • Een plek in een prettig en gedreven team van 12/18 vrijwilligers
  • De mogelijkheid via PGO support andere cursussen/workshops te volgen.

Vragen?

Voor vragen kun je contact opnemen met Liesbeth van den Hooven of Daniëlle de Lange via depressielijn@depressievereniging.nl

Wil je ons helpen?

Stuur dan een berichtje met jouw motivatie en wat informatie over jouw achtergrond naar depressielijn@depressievereniging.nl Zodra we een berichtje van jou ontvangen hebben, nemen we binnen 5 dagen contact met je op.

Inloggen
Back To Top