Vijf vragen aan Joyce Kleij, gespreksbegeleider

1 Sinds wanneer werk je voor de Depressie Vereniging?

Ik ben sinds maart 2020 vrijwilliger bij de Depressie Vereniging. Ik ben begonnen als gespreksbegeleider van een nieuw op te richten groep in mijn regio, te weten de regio Limburg.

2 Wat was voor jou de aanleiding?

Ik ben volledig afgekeurd en dat gaf mij het gevoel van ‘uitgerangeerd zijn’. Tijdens mijn herstel wist ik al dat ik meer wilde doen dan alleen het huishouden. Ik wilde weer andere gesprekken hebben, andere ervaringen opdoen en ook weer eens een nieuwtje te vertellen hebben aan de keukentafel. Ik vind het prettig om mijn ervaring in te zetten en iets positiefs te doen met een heel vervelende periode in mijn leven.

3 Wat doe je precies?

Momenteel begeleid ik drie groepen; één fysieke groep, één digitale groep en een pilot van de zogeheten ‘open inloopgroep’. Verder ben ik twee middagen in de week werkzaam voor de Depressielijn. Allemaal erg leuk en heel divers.

4 Wat levert het je op?

Het geeft me een gevoel van zingeving, meedoen in de maatschappij en anderen kunnen steunen. Het geeft me veel voldoening als ik mensen een luisterend oor kan bieden of kan zorgen voor herkenning, waardoor ze zich niet raar of eenzaam voelen. Te vaak hoor ik mensen zeggen: “Dus ik ben niet de enige die zich zo voelt?!”

5 Wat kan je anderen, die overwegen vrijwilliger te worden bij de Depressie Vereniging, meegeven?

Probeer het gewoon! Het geeft je leven diepgang en je krijgt er ook nog eens fijne collega’s bij!