1 Sinds wanneer werk je voor de Depressie Vereniging?

Ik ben in 2015 als gespreksbegeleider begonnen In Leeuwarden. Daarvoor was ik al een paar jaar gespreksbegeleider geweest in Den Helder, bij De Hoofdzaak.

2 Wat was voor jou de aanleiding?

Ik ben in Den Helder begonnen als deelnemer. Ik zocht al jaren iets voor de na de behandeling bij de GGZ. Contact blijven houden met anderen die zouden begrijpen waar ik het over had: dat leek me wel fijn. Na een poos, toen het wat beter met me ging en één van de begeleiders daar ermee stopte, heb ik dat overgenomen en dat gaf me nog meer voldoening dan alleen deelnemer zijn. Toen ik van de Depressie Vereniging hoorde dat die overal in het land groepen wilde opzetten, ben ik erin geslaagd bij de eerste training terecht te komen. Ik heb Den Helder en Leeuwarden nog een tijdje gecombineerd, maar me uiteindelijk op Leeuwarden gericht.

3 Wat doe je precies?

Ik ben nog steeds gespreksbegeleider van dezelfde groep in Leeuwarden en sinds 2018 ook van een groep in Groningen. Elke woensdagavond zit ik bij een groep. In datzelfde jaar werd ik ook regiocoördinator van de drie noordelijke provincies. Inmiddels zijn er twee groepen in Friesland, twee in Groningen en één in Drenthe. Maar er is nog een flinke wachtlijst, dus ik ben druk bezig daarvoor oplossingen te zoeken. Het vinden van begeleiders is het moeilijkst. Mensen die het niet alleen kunnen, maar het ook een tijd willen doen. Want een groep starten is niet heel moeilijk. Maar er een echte groep van maken met mensen die altijd komen en elkaar leren kennen en er zo voor elkaar kunnen zijn: dat vergt nogal wat inzet en doorzettingsvermogen.

Daarmee kun je per week al wel behoorlijk bezig zijn. Maar daarnaast mocht ik ook betrokken zijn bij het opzetten van een online ‘tool’ voor mensen die last hebben van depressies en soms (ook op de gekste tijden) wel wat steun van een lotgenoot kunnen gebruiken. Dat is uiteindelijk Depressie Connect geworden: en online forum voor wie het maar wil, desgewenst anoniem. Je moet je wel inloggen, maar mag een schuilnaam gebruiken. Je mag zwijgen maar ook iets delen als je dat wilt. We gingen medio 2019 online en hadden zo ingeschat dat het al heel goed zou gaan als we na verloop van tijd 100 deelnemers zouden hebben. Het zijn er inmiddels al ruim 1500 en dat aantal groeit nog elke dag. Er is trouwens ook een forum voor naasten van mensen met depressie. We houden het met een team van moderatoren in de gaten en letten op of er geen gekke dingen gebeuren. Maar eigenlijk hebben we nog niet echt hoeven ingrijpen. Ze zijn er elkaar daar geweldig tot steun.

Al met al ben ik dus elke dag wel voor de Depressie Vereniging in touw. Dat vind ik dus helemaal niet erg!

4 Wat levert het je op?

Eén van de dingen die ik bij therapie leerde, is dat – als je uit het diepste dal bent en weer een beetje begint te leven – het heel belangrijk is om weer iets te doen te hebben. Iets leuks. Iets waar je wat energie in kunt stoppen maar waar je ook weer energie van krijgt. Iets waarvoor je in actie moet komen. Iets waar je wat van je kwaliteiten in kwijt kunt. Iets dat je weer naar iets laat uitkijken. Dat vond ik in het vrijwilligerswerk. Druk en stress vind ik nog altijd lastig, maar als je in je eigen tempo en op je eigen tijd iets nuttigs kunt doen, helpt dat geweldig. Bovendien is het heerlijk om er in een groep voor elkaar te kunnen zijn. Dat helpt degene die geholpen wordt, maar zeker ook de helper. Dat merk ik elke week. Het is een kwetsbare groep die we proberen te helpen, een groep bovendien voor wie het heel moeilijk is om hulp te vragen. En dan ontbreekt het nog vaak aan de energie om door te zetten…

5 Wat kun je anderen, die overwegen vrijwilliger te worden bij de vereniging, meegeven?

Lees wat ik bij punt 4 zei en probeer het!