Word lid Doneer nu

Welke soorten antidepressiva zijn er en wat bepaalt de keuze voor een medicijn?

Het vinden van het juiste medicijn is soms een hele zoektocht. De werking kan verschillen per antidepressivum en per persoon. Wat bij de een werkt, werkt bij een ander soms niet. Het is daarom niet altijd eenvoudig om direct het medicijn te vinden dat bij jou goed werkt. Ook al omdat het 4-6 weken kan duren voordat het gaat werken.

Begeleiding van je arts is heel belangrijk bij de zoektocht naar het juiste medicijn. Als een bepaald antidepressivum niet werkt, is overschakelen op een ander antidepressivum belangrijk. Dit kan alleen in overleg met je behandelaar. Het middel dat niet werkt moet nameljk verantwoord worden afgebouwd.

Antidepressiva bestrijden de depressieve klachten, maar kunnen de oorzaak van de ziekte niet genezen. De pillen werken niet als een antibioticakuur, die een ontsteking in een paar dagen wegnemen. Ze zijn een hulpmiddel.

Soorten

Antidepressiva worden onderverdeeld in vier groepen:

 

ANTIDEPRESSIVA
TCA’s Niet-TCA’s MAO-remmers Overig
clomipramine              fluoxetine 1 tranylcypromine               trazodon
desipramine fluvoxamine 1           fenelzine venlafaxine
dosulepine paroxetine 1   mirtazapine
doxepine sertraline 1   hyperiplant
imipramine citalopram 1    
maprotiline escitalopram 1    
amitriptyline venlafaxine 2    
nortriptyline duloxetine 3    
  bupropion 4    

1 SSRI
2 SSRI bij lage dosering, SNRI bij hoge dosering
3 SNRI
4 NDRI

Meestal wordt eerst een SSRI geprobeerd

Omdat SSRI’s over het algemeen beter verdragen worden, zal een arts meestal eerst een SSRI voorschrijven. Werkt dat niet, dan wordt een andere niet-TCA geprobeerd of een TCA. Soms worden er combinaties van medicijnen toegepast. De combinatie van een TCA met het middel lithium werkt bijvoorbeeld vaak goed als de depressie lang duurt en er nauwelijks verbetering is.

De MAO remmers tranylcypromine (Parnate®) en fenezine (Nardil®) mogen alleen worden voorgeschreven als alle andere middelen tekort geschoten zijn. Bij MAO-remmers moet een dieet gevolgd worden. Ze kunnen levensgevaarlijke interacties geven in combinatie met SSRI’s en TCA’s, maar ook met anti-migrainemiddelen, bepaalde pijnstillers en drugs.

 

Kijk op mijnmedicijn.nl voor persoonlijke ervaringen met antidepressiva

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital