Word lid Doneer nu

Wat zijn bijwerkingen van antidepressiva?

Bijwerkingen zijn ongewenste of onbedoelde effecten die optreden bij bijvoorbeeld het gebruiken van medicijnen. Antidepressiva kunnen bijwerkingen geven. Voor sommige van die bijwerkingen zijn weer andere medicijnen te gebruiken om de bijwerkingen te beperken.

Bespreek met je zorgverlener van tevoren welke bijwerkingen voor jou onacceptabel zijn om samen te kijken wat er mogelijk is en wat je eventueel zelf kunt doen om bepaalde bijwerkingen te voorkomen. Soms zijn de bijwerkingen sterker dan de werking, of zijn er alleen maar bijwerkingen en geen werking.

(Bij)werkingen: gebruik de checklist en hou deze bij

Deze checklist helpt je om de werking en bijwerkingen bij te houden. Print het uit en bespreek de resultaten met je behandelaar, zo hou je samen zicht op je behandeling.

Kijk dus kritisch naar wat het medicijn met je doet, er zijn talloze variaties te vinden als het gaat om het gebruiken van antidepressiva. Het is niet zo dat je sowieso van (alle) bijwerkingen last krijgt bij het slikken van een SSRI of TCA maar houd goed in de gaten of je ergens last van krijgt en geef aan wanneer je een bijwerking zeer vervelend vindt. Heb je de medicijnen geleidelijk afgebouwd, dan houden de bijwerkingen na verloop van tijd op.

Mogelijke bijwerkingen van SSRI’s zijn:

Mogelijke bijwerkingen van TCA’s zijn:

MAO remmers:

MAO remmers zijn in Nederland niet geregistreerd als antidepressiva en kunnen uitsluitend op bij therapieresistente depressies en angststoornissen voorgeschreven worden. Er moet daartoe een speciale artsenverklaring worden gemaakt. MAO-remmers hebben als nadeel het zo-genaamde “kaas-effect” waarvoor een tyramine-arm dieet moet worden gevolgd. Tyramine is een eiwit (aminozuur) dat o.a. in oude kaas, camembert en een aantal andere voedingsstoffen zit. Tyramine kan bij gebruikers van MAO-remmer een levensbedreigende hoge bloeddruk uitlokken.

MAO remmers worden gekozen, als andere ‘gewone’ antidepressiva niet werken. MAO-remmers geven dan in 30-50% van de gevallen alsnog een gunstig antidepressief effect.

 

 

Kijk op mijnmedicijn.nl voor persoonlijke ervaringen met antidepressiva

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital