Word lid Doneer nu

Kunnen antidepressiva 100% veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap?

Op dit moment (september 2015) is er helaas geen eenduidig antwoord op de vraag wat de gevolgen van antidepressiva zijn tijdens de zwangerschap voor moeder en kind. Van geen enkel antidepressivum is met zekerheid vastgesteld dat het tijdens de zwangerschap veilig gebruikt kan worden.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen vrouwen die al antidepressiva gebruiken wanneer ze zwanger worden en vrouwen die tijdens de zwangerschap depressief worden en behandeling nodig hebben.

1. Vrouwen die al antidepressiva gebruiken als zij zwanger worden

Als je al antidepressiva gebruikt is het verstandig om samen met je behandelaar af te wegen of je kunt afbouwen of dat het verstandiger is om door te blijven gebruiken. De huidige multidisciplinaire richtlijn ‘SSRI gebruik in de zwangerschap en tijdens lactatie’ adviseert om antidepressiva te blijven gebruiken, omdat er onvoldoende onderzoek gedaan is naar de effecten van het stoppen tijdens de zwangerschap. Als je toch wilt stoppen is het aan te raden  geleidelijk af te bouwen onder begeleiding van een arts met aanvullende preventieve psychotherapie. Dit kan bijvoorbeeld met preventieve cognitieve therapie, cognitieve gedragstherapie of interpersoonlijke therapie. Stop niet  in één keer met antidepressiva. De kans op terugval in een dergelijk situatie (zonder begeleiding) is hoog.

2. Vrouwen die depressief worden tijdens de zwangerschap

Als je een depressie krijgt tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je behandeling krijgt. Dit kan betekenen dat je het advies krijgt om antidepressiva te gebruiken. Het slikken van antidepressiva vanwege een depressie weegt dan op tegen de mogelijke nadelige effecten. Het onbehandeld laten van een depressie geeft een verhoogd risico op laag geboortegewicht en vroeggeboorte. Ook is er een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging.

Als blijkt dat er medicatie gegeven of voortgezet dient te worden, zijn de tricyclische of de moderne SSRI’s een optie, maar daarbij wordt in bijna elke bijsluiter expliciet vermeld:

“Over het gebruik van deze stof tijdens zwangerschap bij de mens bestaan onvoldoende gegevens om de mogelijke schadelijkheid te beoordelen…”

 NB. Overweeg je antidepressiva? Kijk dan eerst eens bij andere behandelmogelijkheden.

Wat is inmiddels wel bekend over het gebruik van antidepressiva bij zwangerschap?

(Bron: Farmacotherapeutisch Kompas, Zorginstituut Nederland).

 

Kijk op mijnmedicijn.nl voor persoonlijke ervaringen met antidepressiva

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital