Van de voorzitter… even voorstellen

5 mei 2020

Sinds november vorig jaar vervul ik de rol van voorzitter en in alle drukte van alles wat er in en buiten de vereniging gebeurt, is het er nog niet van gekomen om mijzelf aan jullie als leden van de vereniging voor te stellen. Fijn om dat nu te kunnen doen!

Als ik in mijn omgeving vertel over mij rol binnen de Depressie Vereniging wordt mij altijd de waarom-vraag gesteld, dus laat ik die hier ook beantwoorden. Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar mijn moeder kende in de laatste jaren van haar leven periodes van depressie. Ik heb in die tijd van zeer nabij meegemaakt hoe lastig het voor haar was en heb ik als naaste met haar mee geworsteld. Naast deze persoonlijke betrokkenheid met depressie ben ik mij natuurlijk bewust van de omvang en de impact van depressie op heel veel individuele levens en op onze maatschappij als geheel. Daarbij vind ik het belangrijk om naast mijn betaalde werk ook een maatschappelijk steentje bij te dragen als vrijwilliger, iets wat me eerder in andere rollen ook al veel voldoening heeft gegeven.

In mijn professionele leven werk ik als zelfstandig organisatieadviseur en begeleid ik managementteams in binnen- en buitenland op het terrein van strategie-implementatie, samenwerken en verandermanagement. De laatste jaren richt ik me vooral op het begeleiden van colleges van burgemeester en wethouders.

Ik ben onder de indruk van wat er de afgelopen 10 jaar is opgebouwd binnen de vereniging en wat wij samen – met alle vrijwilligers, onze medewerkers op het bureau en het bestuur – iedere dag weer met elkaar voor elkaar weten te krijgen. Ik hoorde eerder iemand zeggen ‘we zijn een kleine vereniging met een grote problematiek’. Dat geeft ook meteen het spanningsveld weer waarin we opereren. Kortgezegd komt het erop neer dat we te weinig capaciteit hebben voor alles wat we zouden willen doen en om eerlijk te zijn, ook al voor wat we nu doen. Regelmatig piept en kraakt het en moeten we kiezen om dingen niet te doen.

Daarom zie ik het als mijn persoonlijke missie om bij te dragen aan de verdere groei van de vereniging. Dat begint heel praktisch met meer geld, zodat we kunnen investeren in de organisatie en vervolgens onze activiteiten kunnen gaan uitbreiden en met elkaar nog veel meer impact te kunnen maken. In de volgende nieuwsbrief vertel ik hier graag meer over.

Ik wil nog wel graag van de gelegenheid om Martin Kas heel hartelijk te bedanken. Martin heeft het afgelopen jaar onder lastige omstandigheden de rol van interim-directeur vervuld. Hij heeft ongelooflijk veel werk verzet en heeft dat met bewonderenswaardige en onophoudelijke inzet en betrokkenheid gedaan. Gelukkig blijft Martin actief binnen onze vereniging als supportgroep-begeleider. MARTIN BEDANKT!