Verslag lezing Andrew Solomon op 24 maart 2017

26 maart 2017

In maart heeft de Depressie Vereniging een gratis kaartje verloot onder leden voor een lezing van Andrew Solom, een Amerikaanse klinisch psycholoog en ervaringsdeskundige. De lezing was in Amsterdam op 24 maart. De gevraagde tegenprestatie: een verslag schrijven voor anderen.  Gerrel Wissink was de winnaar. Zij is gespreksbegeleider van één van onze lotgenotengroepen. Hieronder haar verslag.

“Gister ontving ik een mail van Kristin Swennes van de Depressie Vereniging met de vraag wie er gratis naar de lezing van de Amerikaanse klinisch psycholoog en journalist en ervaringsdeskundige Andrew Solomon wilde. Het ging om één kaartje. Gelijk geantwoord dat ik graag wilde gaan. Ik las vanmorgen in mijn mail dat ik de gelukkige was en de entree voucher zat er bij! Ik zag het als een soort teken dat ik naar deze lezing mocht/kon: zou het mij kunnen helpen een terugval in een depressieve periode te ontkomen/te omzeilen? Bijna was ik er niet gekomen…… ik had heel hard gefietst omdat het toch verder bleek dan ik had uitgerekend. Toen was de Lutherse Kerk aan het Singel lastig te vinden! Ik raakte bijna in een soort van paniek die ik ook wel eens had ondervonden in de AH om de hoek omdat ik er tijdens een depressieve tijd niets kon vinden. Heel naar om te ervaren.  Ik voelde mij belachelijk, maar kon er toch niets aan doen. Groot was ook mijn opluchting toen ik nog net naar binnen mocht. Ik kwam binnen in een volle zaal van de Lutherse kerk. De lezing was georganiseerd door The School of Life. De voorzitter introduceerde de spreker van vanavond en vroeg het publiek in tweetallen in een paar minuten antwoord te geven op de vraag: Wat bracht je hier? Ik zat naast een jonge vrouw met een badge van The School of Life op. Ik vond het leuk om haar te kunnen vertellen wat mij gebracht had en vooral hoe. Zij vond dat ik geboft had.

Boek ‘Demonen van de middag’

Andrew Solomon is een geoliede spreker. Hij heeft zijn verhaal al vaak gehouden. Zijn verhaal is in het Amerikaans en helaas ontgaat mij hierdoor het één en ander. Zo begon hij zijn lezing met een gedicht van iemand die haarfijn uit de doeken doet wat zijn depressie voor hem/haar betekende. Ik verstond maar de helft van dit gedicht.

In sneltreinvaart vertelde Andrew over zijn eigen terugkerende depressieve periodes. Bij de tweede terugval begreep hij dat dit wel eens een langdurig project in zijn leven zou kunnen betekenen. Dit heeft geresulteerd in uitgebreid onderzoek naar depressie. Hij schreef er een hele dikke pil over en dit boek Demonen van de Middag is overladen met prijzen en er zijn miljoenen van verkocht. Ik ga het zeker lenen bij de bibliotheek.

Geen moderne ziekte

Hij vertelde dat depressie geen moderne ziekte is zoals vaak wordt gedacht. Het wordt al beschreven in de oudheid door de filosofen Plato en Hippocrates. Het komt in alle culturen voor en in alle sociale klassen. In de inleiding stond dat hij vertelt hoe het is om depressief te zijn, hoe je een depressie kunt herkennen en hoe we ons tegen depressie kunnen wapenen.  Over dit laatste echter niets anders over gehoord dat liefde het belangrijkste wapen is tegen depressie. Het helpt enorm als je weet dat er mensen van je houden. Al kun je het dan niet voelen, met je verstand, stelt Andrew, kun je het wel weten. Deze wetenschap helpt je ook eerder te herstellen uit de depressie.

Interessant vond ik zijn analyse van het denken van een mens in een depressieve periode. Dat je dan bijvoorbeeld zeker weet dat jij gelijk hebt dat de mensen slecht omgaan met de toekomst van deze wereld. En dat dat wel de waarheid zou kunnen zijn, zeker nu met Trump. En dat je aan de andere kant  merkt dat niet-depressieve mensen blind leven en de waarheid niet (willen) zien.  Andrew stelt dat het wel een beetje klopt dat je om prettig te leven onbewust de feiten niet wilt zien zoals ze zijn.

Tegen gemakkelijke euthanasie

Andrew gaf een aantal voorbeelden van mensen met hele zware depressies en hoe ze eruit zijn gekomen. Hij is tegen (te) gemakkelijke euthanasie voor depressieve mensen met een doodswens. Hij heeft veel voorbeelden gezien van mensen die lange tijd dood wilden en later toch weer heel gelukkige werden in hun leven.

Hij stipte ook nog heel snel de discussie aan of depressie een lichamelijk of een psychische verstoring is. En of het wel natuurlijk is om medicatie te slikken waardoor je jezelf niet meer zou zijn. En dat de combinatie van medicatie en therapie het beste effect geeft bij het herstel uit de depressie. Hij stipte heel kort veel dingen aan, maar ging nergens dieper op in. Zo’n complex onderwerp laat zich ook niet in een uurtje proppen! Voor mensen die niet weten wat depressie is, wel een interessante lezing. Ik zelf heb echter weinig gehoord waar ik iets mee kan. Wel interessant om te midden van een zaal vol mooie vrolijke mensen te beseffen dat zeker de helft hiervan lotgenoten zijn! En ook bijzonder dat ik na bijna 50 jaar voor het eerst in de Lutherse kerk ben geweest.”

Dank dat ik hier bij mocht zijn!

Gerrel Wissink