Vacature voor een bestuurslid Lotgenotencontact

22 december 2021

Ter versterking van het bestuur van de Depressie Vereniging zijn we op zoek naar een bestuurslid Lotgenotencontact.

De Depressie Vereniging is dé landelijke patiëntenvereniging van én voor mensen met depressie en hun naasten en stelt zich een samenleving ten doel waarin mensen met depressieve klachten openheid, begrip en (onderlinge) steun ervaren om te kunnen blijven participeren in de samenleving.

Sinds de oprichting in 2010 hebben we een belangrijke positie in kunnen nemen; door voorlichting te geven, het ondersteunen van lotgenotencontact (via zo’n 70 supportgroepen, het online platform Depressie Connect en een telefonische hulplijn) en door betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek. De Depressie Vereniging is erkend door het ministerie van VWS en zorgverzekeraars, en is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De vereniging werkt bijna volledig met vrijwilligers die zich onbezoldigd inzetten voor de vereniging en bestuursleden doen hun werk onbezoldigd. Daarnaast hebben we een klein bureau met betaalde krachten.

De vereniging biedt drie vormen van lotgenotencontact. Er zijn zo’n 70 (fysieke) supportgroepen in het land en er is ook een sterke groei in het aantal online supportgroepen. Daarnaast is er DepressieConnect, een online community gemodereerd door lotgenoten. En we bieden de Depressielijn aan, waar ervaringsdeskundigen telefonisch een luisterend oor bieden.

We willen graag nóg meer mensen in de gelegenheid stellen om deel te nemen aan één van deze vormen van lotgenotencontact. Daarnaast zijn we voortdurend aan het nadenken over hoe we het lotgenotencontact inhoudelijk nog verder kunnen ontwikkelen.

Het bestuurslid Lotgenotencontact neemt vanuit het bestuur het voortouw in deze beoogde groei en ontwikkeling. Denk hierbij aan:

• Het werven van nieuwe gespreksbegeleiders, moderatoren en regiocoördinatoren.
  • Het doen van voorstellen voor ontwikkelingsmogelijkheden voor gespreksbegeleiders (opleiding, intervisie).
  • Het regelmatig in gesprek gaan met betrokken vrijwilligers en deelnemers en het tonen van waardering.
  • Het nadenken over mogelijkheden om het lotgenotencontact inhoudelijk nog verder te verbreden en te verdiepen.

Ons bestuur bestaat op dit moment uit vijf bestuursleden. Naast de verdeling van de specifieke portefeuilles zijn we met elkaar verantwoordelijk voor het gehele reilen en zeilen van de vereniging. We doen dat samen met de bijna 200 andere vrijwilligers die actief zijn binnen de Depressie Vereniging en met de medewerkers van ons (kleine) bureau. Gezien de kleine omvang van het bureau hebben de werkzaamheden van onze bestuurders zowel een strategisch, tactisch als operationeel karakter. We spreken dan ook van een ‘werkbestuur’.

Ons aanbod
Wij bieden deze voor ons nieuwe plek aan binnen ons bestuur, waar het mogelijk is om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een grote problematiek, zowel op het niveau van individuele mensen die kampen met depressie als ook op maatschappelijk niveau. Dat geeft veel voldoening. De basis van de vereniging is op orde, 2022 is organisatorisch echter een overgangsjaar. Er is een kans om nu een grote hand te hebben in de verdere groei van de vereniging. Daarbij is er veel vrijheid om dingen naar eigen inzicht op te pakken.

Wij vragen

• Een sociaal en communicatief persoon.
  • Wezenlijke betrokkenheid met het onderwerp depressie.
  • Pragmatisch, resultaatgericht en hands-on.
  • Teamspeler.
  • Beschikbaarheid van gemiddeld 4 uur per week (waaronder 1 x per maand een bestuursvergadering van 2 uur).

Bij voorkeur

• Ervaringsdeskundig met depressie.
  • Kent de wereld van de patiëntenverenigingen/ zorg/ hulpverlening.

Reageren
We zien jouw sollicitatie en motivatie met veel plezier tegemoet via info@depressieverening.nl o.v.v. ‘Vacature bestuurslid Lotgenotencontact’. Heb je nog vragen of wil je je interesse voor de functie alvast kenbaar maken, dan kun je contact opnemen met Wouter Dekker (voorzitter), via w.dekker@depressievereniging.nl.