
De Stichting PVP geeft een aantal malen per jaar een krant uit. Hierin informeren wij cliënten en geïnteresseerden over ons werk, over (juridische) ontwikkelingen op het gebied van cliënten-rechten en hoe deze in de praktijk al dan niet vormkrijgen.
In ons volgende nummer willen wij aandacht besteden aan het Argus-rapport. In dit rapport worden de uitkomsten gepubliceerd van een landelijke onderzoek naar vrijheidsbeperkende interventies (voorbeelden: nood- of dwangmedicatie, separatie, insluiting op eigen kamer etc.) in de Nederlandse ggz in de periode 2008-2012. Het streven in de Nederlandse GGZ was en is om landelijk de jaarlijkse vrijheidsbeperkingen met tien procent te laten afnemen.
Dit rapport laat onder andere zien dat er in deze gehele periode een gemiddelde afname heeft plaatsgevonden van vrijheidsbeperkende interventies van vijftig procent. Er is echter ook te zien dat de percentages niet overal per jaar met tien procent afnamen.
Er zijn instellingen die het goed doen en instellingen waar dit niet goed gaat. Ook bestaat er nog steeds een percentage cliënten dat langdurig wordt gesepareerd en waar per jaar nauwelijks iets voor is verbeterd.
Het is een rapport aangaande de stand van zaken over vrijheidsbeperkende interventies. Het roept vragen op over hoe de Nederlandse GGZ ervoor staat en wat er nog moet gebeuren en veranderen.
Downloads
Rapport: Argus, Registratie van vrijheidsbeperkende interventies in de geestelijke gezondheidszorg (pdf)
Rapport: Zes jaar Argus, Vrijheidsbeperkende interventies in de GGz in 2012 en ontwikkelingen ten opzichte van voorgaande jaren (pdf)
Voor onze volgende krant willen we graag in gesprek gaan met mensen die met dwang en drang en andere vrijheidsbeperkingen werken of hiermee te maken hebben gehad. We willen graag in gesprek komen met GGZ Nederland, de LPGGz, de IGZ, de makers van het rapport en niet in de laatste plaats met u: de mensen die rechtstreeks te maken hebben gehad met dwang en drang. Vanuit deze verschillende invalshoeken hopen we voor de winter van 2014 een mooie, belangwekkende krant te kunnen maken.
Eenmalig willen we over dit thema in gesprek gaan met een cliëntenpanel bestaande uit zes cliënten uit heel Nederland. Uiteraard sturen we u het (lijvige) rapport ter voorbereiding toe.
Het gesprek zal geleid worden door Roeland Hofstee en Theo van Veldhuizen, beiden PVP.
We willen u alvast een aantal vragen voorleggen waar wij mogelijk met elkaar over kunnen spreken. We zetten ze voor u op een rijtje:
Datum, tijd en locatie
Ons gesprek hierover vindt plaats op woensdag 1 oktober 2014 van 11.00 uur tot 13.00 uur bij:
Stichting PVP
Maliebaan 87
3581 CG UTRECHT
T. 030 – 271 83 53
Reisvergoeding en lunch
Uiteraard worden uw reiskosten door ons vergoed en ontvangt u een onkostenvergoeding van 50 euro.
Na ons gesprek kunt u – mocht u dat willen – bij ons een lunch gebruiken.
Aanmelding & Contactpersoon
Wilt u deelnemen en/of vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met André de Mol,
telefoon: 030-2718353. Tevens kunt u mailen met: redactie@pvp.nl