Word lid Doneer nu

Schrijf jouw gedicht – Jan Boer Poëzieprijs

2 juni 2015

Lentis – organisatie voor ggz en ouderenzorg – schrijft dit jaar voor de vijfde keer de landelijke Jan Boer Poëzieprijs uit. Deze prijs is ingesteld om aandacht te vragen voor het vaak uitzonderlijke creatieve talent dat (ex-)cliënten van de ggz hebben. Daarom worden (ex-)cliënten van de ggz in Noord-Nederland en daarbuiten opgeroepen om gedichten in te zenden. Iedere inzender kan maximaal twee -niet eerder gepubliceerde of bekroonde- gedichten inzenden met een originele en poëtische benadering in het Nederlands of Gronings van het thema ‘Schoamt jou nait veur t aigen wezen’.
De winnaar van de Jan Boer Poëzieprijs ontvangt een plastiek en een geldbedrag van € 2500. Er zal een dichtbundel worden uitgegeven met een selectie van de ingezonden gedichten en het winnende gedicht wordt opgenomen in de Poëzieroute op het terrein van Lentis in Zuidlaren

‘Schoamt jou nait veur t aigen wezen’

Bovenstaande regel komt uit één van de gedichten die het meest dierbaar waren voor de Groningse dichter Jan Boer (1899-1983). In dit gedicht riep hij de Groningse bevolking op om zich niet te schamen voor – ’t aigen wezen -, waarmee hij de taal bedoelde, maar dat voor de gedichten breder opgevat kan worden als trouw zijn en blijven aan wie je bent en je daarvoor niet te schamen. Of anders gezegd: trots zijn op wie je bent. Maar is dat zo gemakkelijk?

Wat win je,wat verlies je?

Je kunt je schamen als je door de normerende ogen van ‘de ander’ naar jezelf kijkt en ziet dat je niet voldoet aan hun waarden en normen. Aan wat er van je wordt verwacht. Het kunnen de ogen van je ouders zijn, je partner, je kinderen, je buren, de samenleving. Maar is die schaamte terecht? Je aanpassen aan de normen van ‘de ander’ is vaak nodig om met elkaar te kunnen samenleven. Maar wat als het niet strookt met wie je bent of wilt zijn? Of als je niet anders kunt? Raak je jezelf dan op den duur niet kwijt? Welke prijs betaal je voor aanpassing en welke voor het trouw blijven aan jezelf? Wat win je, wat verlies je?

Inzenden

De inzendingen moeten uiterlijk 30 juni 2015 in het bezit zijn van de organisatie. Kijk voor de voorwaarden voor deelname en het reglement op de website van lentis.  Inzendingen kunnen per post of per mail worden gestuurd:
Jan Boer Poëzieprijs
Lentis
Antwoordnummer 460
9470 WG Zuidlaren
Per e-mail: janboerprijs@lentis.nl

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital