Reacties gevraagd over Esketamine bij de behandeling van chronische, hardnekkige depressies

3 februari 2022

De Depressie Vereniging, in de persoon van Bart Groeneweg, zit binnenkort aan bij een overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Zorgverzekeraars Nederland over de verkrijgbaarheid van Esketamine (neusspray) – een middel tegen chronische, hardnekkige depressie.

Als input voor dat overleg willen wij graag te weten komen hoe de situatie op dit moment is. Er leven namelijk veel misverstanden over het op de markt brengen van dit middel, onder andere over de eisen waaraan centra als het VUmc en Radboudmc aan dienen te voldoen.

Om goed voorbereid het gesprek in te gaan, willen we specifiek de volgende twee zaken peilen (zowel onder leden als niet-leden van onze vereniging):

1. Heeft je behandelaar, als onderdeel van je behandeling tegen chronische hardnekkige depressie, Esketamine neusspray met je besproken?
  2. En zo ja: heb je dit middel uiteindelijk wel of niet gekregen?
    We willen het ook graag weten als je behandelaar de verkrijgbaarheid van Esketamine wel heeft onderzocht, maar het onderzoek daarnaar vastliep.

Graag ontvangen we je reactie per mail via communicatie@depressievereniging.nl o.v.v. ‘Verkrijgbaarheid Esketamine neusspray’. Geef even aan of je lid van de vereniging bent of niet.

Het fijnst is het als je je reactie instuurt voor 15 februari a.s. met het oog op het genoemde overleg.

Mocht dit je niet lukken, dan wordt je reactie tot 8 maart a.s. alsnog zeer gewaardeerd om een zo compleet mogelijk beeld van de huidige situatie te kunnen schetsen in het vervolg-overleg.

Bij voorbaat dank voor je moeite!