Word lid Doneer nu

E-health

Er zijn veel soorten voorlichting en ondersteuning via het internet. Dit wordt e-health of digitale zorg genoemd. Internetprogramma’s kunnen de klachten verminderen en de kwaliteit van leven vergroten.

Eigenschappen e-health-programma’s

De programma’s zijn vrijwel allemaal gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Ze kunnen dienen als alternatief voor, of als aanvulling op face-to-face therapie. De programma’s hebben één of meer van de volgende eigenschappen:

Er zijn zoveel verschillende online programma’s, dat je soms door de bomen het bos niet ziet. Zo’n 15 cliënten- en familieorganisaties, waaronder de Depressie Vereniging, hebben de krachten gebundeld en een informatieve brochure gemaakt, getiteld: ‘Aan de slag met digitale zorg‘. De brochure geeft uitleg over wat digitale zorg is en geeft tips, ook voor privacy en veiligheid. Er staat veel concrete informatie in, zodat je kunt nagaan wat misschien iets voor jou kan zijn. Er komen ook ‘ervaringsdeskundigen’ aan het woord, mensen die weten wat het is om depressieve klachten te hebben.

Voor- en nadelen van e-health

Een voordeel van e-health is, dat je er in je eigen omgeving en op een zelf gekozen tijdstip mee bezig kunt zijn. En dat je de informatie later nog eens kunt bekijken. Een nadeel is dat de motivatie om door te gaan uit jezelf moet (blijven) komen. Soms haken mensen voortijdig af. Uit onderzoek blijkt dat de resultaten gunstiger zijn, wanneer er ook (life) contact is met een hulpverlener die geïnteresseerd is in de voortgang, en die je op lastige momenten kan motiveren om door te gaan (blended care). Omdat er zulke verschillen zijn tussen de programma’s kun je ook advies vragen aan je hulpverlener. Soms zijn hulpverleners zelf niet zo goed bekend met de mogelijkheden. Maar als ze dat wel zijn, kun je met hem of haar bespreken wat betrouwbare vormen van e-health zijn en welke aanpak bij jou en je depressieve klachten past.

Kosten en veiligheid

Sommige internetprogramma’s zijn gratis, aan andere zijn kosten verbonden. Vaak vergoeden zorgverzekeraars de deelname aan een programma. Kijk dus even, of dat bij jouw verzekering het geval is. Er zijn ook programma’s waarvoor verwijzing door de huisarts nodig is. Soms zijn programma’s anoniem, soms niet. Ga na wat er over de betrouwbaarheid is opgenomen in de toepassing die je wilt gebruiken. Vaak is het mogelijk jouw deelname met een wachtwoord te beveiligen.

Voorbeelden

Hieronder staan voorbeelden van online programma’s.

E-health voor volwassenen

Voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en daarmee aan de slag wil. Informatie over een veerkrachtig leven, tips, oefeningen, online cursussen, therapie en verwijzing naar hulp.

Zelfhulpcursus voor mensen met milde psychische klachten, met zes onderdelen die elk in vier weken te volgen zijn. Er zijn tests, tips en oefeningen, bedoeld om de mentale veerkracht te verbeteren en wat meer ontspannen in het leven te staan. Ook mindfulness komt aan bod.

Een cursus om je eigen situatie te testen, je somberheid aan te pakken en je stemming te verbeteren. Acht lessen van 30 minuten en een ‘opfrisles’. Schriftelijke en gesproken informatie, korte films, animaties en opdrachten. Er is begeleiding op afstand van een psycholoog. De cursus biedt structuur en motiveert met persoonlijke e-mails.

Mirro helpt mensen zelfstandig inzicht te krijgen in de eigen mentale gezondheid en biedt concrete hulpmiddelen om hiermee aan de slag te gaan. De online zelfhulpwebsites bieden informatie, tips, tests, oefeningen, video’s en ervaringsverhalen. Deze zelfhulp is voor iedereen volledig gratis en anoniem toegankelijk. 

Voor mensen die last hebben van stress, piekeren, angstgevoelens, een opgebrand gevoel en/of somberheid. De cursus Alles onder controle helpt om inzicht te krijgen in de eigen situatie en problemen. En om hiermee aan de slag te gaan. De cursus is individueel te volgen. Om deel te nemen moet je bellen of mailen naar Prezens (instelling voor basisggz).

Voor behandeling van depressie en andere psychische klachten. De nadruk ligt op het opsporen en veranderen van negatieve gedachten en verkennen van activiteiten die je stemming positief beïnvloeden. E-mail contact met een psycholoog en opdrachten. Face-to-face gesprek met de therapeut is mogelijk.

Computerprogramma voor behandeling van depressieve klachten. Acht sessies van een uur met voorlichting, filmfragmenten, opdrachten en begeleiding van een therapeut. Eventueel ook face-to-face of telefonisch contact.

MoodGYM is een interactief zelfhulpprogramma dat helpt bij angst en depressie. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen met opdrachten en meditatietechnieken. Gratis en anoniem.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is een nationale organisatie voor preventie van suïcide. Niemand mag eenzaam en radeloos sterven door zelfmoord. Praten helpt!

Groepscursus voor ouders met psychische en/of verslavingsproblemen, die kinderen hebben tussen 1 en 18 jaar. Ook partners kunnen meedoen. Anoniem, via een chatbox samen met andere ouders. O.a. over hoe je op een ontspannen manier een goede ouder kunt zijn, ook als je zelf niet lekker in je vel zit. Daarmee verklein je ook de kans op problemen bij je kind. De cursus wordt begeleid door getrainde professionals.

E-health voor jongeren

Speciaal voor jongeren is er de website MINDyoung. Je vindt er informatie over alles wat te maken heeft met psychische problemen bij jongeren. Daarnaast zijn er op het internet nog veel meer speciaal voor jongeren gemaakte websites met tests, tips en ’trucs’. Voorbeelden:

Onderzoek naar CBM

Nog in ontwikkeling – en daarom nog niet opgenomen – zijn computerspellen en apps op basis van CBM. CBM staat voor Cognitieve Bias Modificatie: proberen ‘automatische’ denkfouten te veranderen. Dit gaat uit van het gegeven dat mensen gemakkelijker – en langer stilstaan bij negatieve dingen dan bij positieve zaken. Dat geldt zeker voor mensen met depressieve klachten. Bij training in positief denken leer je de aandacht bijvoorbeeld richten op vrolijke gezichten in plaats van op sombere gezichten. Het idee is dat je door dit soort training op den duur meer ontvankelijk raakt voor positieve informatie. Als uit onderzoek blijkt dat CBM werkt, zal de training ook online aangeboden worden.

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital