Praten is ons medicijn

2 maart 2021

Blue Monday was dit jaar een bijzonder dag. Ik voerde die dag namelijk een groepsgesprek (via Zoom) met koningin Máxima. Samen met psychiater Christiaan Vinkers en een aantal ervaringsdeskundigen was ik namens de Depressie Vereniging gevraagd om iets te vertellen over hoe mensen met depressie deze coronaperiode ervaren.

Een mooie aanleiding voor mij om eens een belrondje te maken binnen de vereniging en van veel verschillende mensen hun ervaringen te horen. Zo sprak ik met regio-coördinatoren, gespreksbegeleiders van de Supportgroepen en onze vrijwilligers bij de Depressielijn en Depressie Connect, om van hen te horen wat zij zien en horen onder onze leden, en ook zelf ervaren.

Het beeld dat corona werkt als vergrootglas kwam vaak terug in deze gesprekken. Veel mensen met depressie hebben het lastiger dan ze het normaal gesproken al hebben. Daar waar angst en eenzaamheid al speelden, nemen die in deze tijd nog verder toe. Wat kan leiden tot diepere danwel nieuwe depressies.

Aan de andere kant zijn er gelukkig ook veel mensen die zich goed staande weten te houden. Die veerkracht hebben ontwikkeld die hen nu extra van pas komt. Die steun vinden bij elkaar, ook in het omgaan met corona: in het delen van ervaringen, artikelen of heel praktisch, hoe je een Zoom-sessie organiseert met je therapeut.

En is er een groep mensen die het eigenlijk wel goed heeft. ‘Ik ben sowieso veel alleen en dat is prima’. Of zelfs voordelen ervaart; ‘Nu hoef ik me niet voor die verjaardag af te melden die voelt als een verplichting’.

Het beeld is dus best divers en het is belangrijk om ons dat keer op keer weer te realiseren, dat iedere situatie uiteindelijk voor ieder mens steeds weer anders is. En dat we die individuele ervaring steeds opnieuw centraal stellen. Dat we daarover praten. Want, zoals iemand mij kort en bondig zei; ‘Praten is ons medicijn’.

Het gesprek met de koningin was heel plezierig en natuurlijk leuk om te doen. Ze sloot af met de woorden; “Heel goed wat jullie allemaal doen. Heel goed dat jullie er zijn.” Ik geef deze woorden –namens Haar ­– graag aan jullie door.

Veel leesplezier gewenst!

Wouter Dekker