Word lid Doneer nu

Oproep voor deelnemers HERSTEL-studie van Amsterdam UMC

8 maart 2022

Heb jij nog depressieve klachten of ben jij niet volledig opgeknapt na een depressie(behandeling)?

Doe dan mee met de HERSTEL-studie. Wij onderzoeken het nut van de toevoeging van een hersentraining, een serious game, aan terugvalpreventie voor volwassenen (18+ jaar) die slechts gedeeltelijk zijn opgeknapt van een depressie. Zelfs na behandeling.

Het doel van dit onderzoek binnen het Amsterdam UMC is om bij mensen met een deels-herstelde depressie te onderzoeken of een terugvalpreventie training met een hersentraining succesvol is om de depressieve klachten verder te verminderen en een terugval te voorkomen. Dit wordt vergeleken met een terugvalpreventie training zonder hersentraining. Uit onderzoek blijkt dat mensen die deels hersteld zijn van een depressie, een grote kans hebben op een terugval. Van de terugvalpreventie is al aangetoond dat deze beschermt tegen een depressieve terugval. Er wordt ook onderzocht in hoeverre de behandeling de kwaliteit van leven en hersenfuncties verbetert. We hopen met dit onderzoek bij te dragen aan een verbetering van de behandeling voor mensen die slechts deels hersteld zijn van een depressie en nog restklachten hebben, met of zonder eerdere behandeling.

Mensen met een depressie hebben vaak last van cognitieve problemen, zoals problemen met concentreren en het verwerken van informatie. Deze problemen blijven vaak ook aanwezig nadat de depressie minder is, of helemaal weg is. Een hersentraining kan deze klachten verminderen. De hersentraining is gericht op het verbeteren van hersenfuncties als geheugen, aandacht en snelheid van denken. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen met een depressie beter herstellen door therapie te combineren met een hersentraining. Het idee is dat nieuwe informatie, zoals wat geleerd wordt in therapie, beter opgeslagen wordt door de hersentraining. Therapie is in essentie óók een vorm van leren en het effect van therapie wordt mogelijk vergroot door deze combinatie, doordat informatie beter onthouden wordt. Of het inderdaad zo werkt, onderzoeken we in de HERSTEL-studie. Het is ook mogelijk dat beide behandelvormen los van elkaar een positief effect hebben op de klachten.

Meedoen aan de HERSTEL-studie?

We zijn op zoek naar volwassenen (18+ jaar), die nog depressieve klachten hebben of niet volledig hersteld zijn na een depressie in de afgelopen twee jaar. Mensen die antidepressiva gebruiken kunnen ook deelnemen. De studie start met een vooronderzoek, waarin uitgezocht wordt of je mee kan doen met de studie. De behandeling duurt 8 weken, met wekelijkse terugvalpreventie en drie keer per week online hersentraining. Na de behandeling zal een nameting plaatsvinden en zullen maandelijks korte vragenlijsten worden verstuurd. Na 12 maanden zal een eindonderzoek plaatsvinden en is de deelname afgerond.

Wil je weten of de HERSTEL-studie mogelijk iets voor jou is? Klik dan op deze link https://www.herstelstudie.nl/ of mail naar herstelstudie@amsterdamumc.nl

Contactpersoon: drs. Joost Gülpen (PhD candidate/promovendus)

herstelstudie@amsterdamumc.nl

www.herstelstudie.nl

06-30099719 (studietelefoon)

Neem voor aanmelding en/of vragen contact op via: herstelstudie@amsterdamumc.nl of 06-30099719

 

 

 

 

 

 

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital