Word lid Doneer nu

Oproep voor deelname aan onderzoek naar effectiviteit en de werkingsmechanismen van MBCT bij chronische depressie

29 juni 2015

Logo DemeterDemeter gaat onderzoek doen naar de effectiviteit en de werkingsmechanismen van Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) bij chronische depressie.

Doel van het onderzoek20150629DemeterPoster
Het doel is om te onderzoeken of MBCT depressieve klachten kan verminderen bij patiënten met chronische depressieve klachten die eerder al gesprekstherapie en medicatie hebben geprobeerd. Daarnaast worden ook de mogelijke werkingsmechanismen onderzocht.

Om deel te kunnen nemen hoeft niet te worden gestopt met de gewone behandelingen. Het onderzoek vindt plaats in Nijmegen.

Achtergrond
Bij sommige patiënten blijven depressieve klachten bestaan ondanks dat de patiënt al langer in therapie is. MBCT is een relatief nieuwe behandelmethode voor depressie en leert mensen met aandacht aanwezig te zijn in het ‘hier en nu’ en daardoor beter om te kunnen gaan met negatieve gedachten. MBCT kan depressieve klachten verminderen en is net zo effectief als antidepressieve medicatie om terugval te voorkomen.

Hoe ziet deelname eruit?
Deelnemers vullen voor en na de MBCT cursus vragenlijsten in en voeren een aantal computertaken uit. Na afloop van de training vragen we deelnemers om een keer na 3 maanden en een keer na 6 maanden thuis vragenlijsten in te vullen en zullen we ook bellen voor een kort interview. Om MBCT met de reguliere behandeling te kunnen vergelijken worden bij de helft van de deelnemers ook de klachten in de tijd vóór de MBCT cursus (gedurende 8-12 weken) bekeken. Het lot bepaald bij welke deelnemers we ook metingen doen in de tijd vóór de MBCT cursus.

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Pro Persona en het Radboudumc. Het onderzoek wordt uitgevoerd en gecoördineerd door drs. M. Cladder-Micus (junior onderzoeker). De senior onderzoekers die het project leiden zijn Prof. J. Spijker (psychiater Pro Persona) en Prof. A.E.M. Speckens (hoogleraar psychiatrie Radboudumc).

Meer informatie
Voor deelname aan het onderzoek of meer informatie kan per e-mail contact worden opgenomen met de coördinator van het onderzoek: Mira Cladder-Micus

Het onderzoek wordt financieel mede mogelijk gemaakt door subsidie van Fonds Psychische Gezondheid.

Meer informatie

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital