Word lid Doneer nu

Oproep voor naasten: mantelzorg geven, wat doe dat met je?

4 februari 2018

Ervaringen gezocht voor online onderzoek in februari 2018

Naasten van mensen met een depressie geven vaak mantelzorg. Het is zwaar om de worsteling te zien van degene voor wie je zorgt en er is minder tijd voor ontspanning dan voorheen. Wat is het effect van mantelzorg op jouw welzijn en geluk? Wat zijn voor jou de mooie momenten? En hoe kunnen moeilijke momenten toch makkelijker worden?

In Nederland zijn er 3,9 miljoen mantelzorgers die een naaste helpen vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom. Zorgen voor een ander geeft voldoening en dankbaarheid, maar ook stress en vermoeidheid.

Onderzoek

Onderzoekers van Radboud Universiteit Nijmegen willen begrijpen hoe mensen zich in verschillende situaties voelen. Ze doen daarom een online onderzoek onder alle mensen die mantelzorg verlenen (niet alleen met betrekking tot depressie), waarbij mantelzorgers hun verhaal kwijt kunnen onder de titel ‘Mantelzorg, goed gevoel’. Initiatiefneemster, onderzoeker en zelf ook oud-mantelzorger is Iris Verpaalen.

Het onderzoek is zo makkelijk mogelijk gemaakt: deelnemers krijgen een mailtje met uitnodiging om vragen in te vullen, en kunnen dat dan doen wanneer het hen uitkomt. Het onderzoek is getest met een klein groepje mantelzorgers, zij vonden het fijn om mee te doen.

Wilt je meehelpen?

Als je zelf mantelzorger bent en wilt helpen: jouw ervaring telt! Ga naar www.ru.nl/mantelzorg en doe mee, gewoon thuis, online, wanneer je wilt. Dit kan nog tot eind februari 2018. Het gaat om een welkomst-vragenlijst van twintig minuten, gevolgd door twee weken waarin je op de dagen dat je mantelzorg hebt gegeven één ervaring kort beschrijft.

Ben je geen mantelzorger maar wil je toch helpen? Geef het door aan de mantelzorgers die je kent! Iedere deelnemer helpt mee aan betere ondersteuning van mantelzorgers. Zo zorgen we samen voor meer begrip en geluk.

Als dank maak je kans op een van de VVV-bonnen ter waarde van 50 euro.

 

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital