Nieuwe behandeloptie voor ernstige depressie? Diepe hersenstimulatie biedt mogelijk uitkomst

Voor een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor depressie zijn we op zoek naar deelnemers. Ben jij volwassen en houd je zelfs met de beste behandeling ernstige klachten? Hebben verschillende medicijnen, psychotherapie en soms zelfs elektroshock therapie niet blijvend geholpen? Dan is diepe hersenstimulatie mogelijk een optie. Dit wordt ook wel ‘Deep Brain Stimulation’ (DBS) genoemd. Geef je dan op als deelnemer.

In het Amsterdam UMC (locatie AMC) en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (locatie Elisabeth, Tilburg) onderzoeken we DBS als behandeling voor volwassenen met een ernstige depressie. De behandeling begint met een hersenoperatie. Er worden twee elektroden op een specifieke plek in de hersenen geplaatst. Deze elektroden geven korte elektrische pulsjes af. Hierdoor wordt de hersenactiviteit veranderd om zo de depressie te behandelen. In de maanden na de operatie wordt de stimulatie voor elke patiënt apart afgesteld. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de stroomsterkte iets te verhogen of te verlagen. Zo kan voor iedere patiënt een zo goed mogelijk effect met zo min mogelijke bijwerkingen worden gevonden.

Meedoen aan het onderzoek over DBS bij depressie?

Wij zijn op zoek naar mensen die ondanks vele behandelingen nog steeds depressieve klachten ervaren. Klik op de link onderaan dit bericht om te zien welke behandelingen je minimaal moet hebben geprobeerd om mee te mogen doen. Meedoen aan het onderzoek houdt in dat je behandeld wordt met DBS. Je zult hiervoor een hersenoperatie ondergaan. Daarna zal je drie tot zes maanden regelmatig naar het ziekenhuis (locatie AMC of locatie Elisabeth) moeten komen om het systeem in te stellen. Naast de behandeling komen deelnemers ook een aantal keer naar het ziekenhuis voor onderzoeken die niet bij de behandeling horen, zoals hersenscans en vragenlijsten. Deze periode duurt 3 tot 6 maanden.

Is je belangstelling gewekt?

Als je geïnteresseerd bent in een behandeling met DBS, bespreek dit dan eerst met je eigen psychiater (of andere behandelaar). Samen met hem of haar kun je bijvoorbeeld de informatie en de eisen op onze website bekijken (https://www.amc.nl/web/specialismen/psychiatrie/psychiatrie/dbs-bij-depressie-onderzoek.htm)

Vragen?

Voor vragen is het onderzoeksteam op werkdagen te bereiken per mail (dbs-depressie@amsterdamumc.nl) of telefonisch via (020) 8913 600. Stel je vraag aan Gosse Mol (arts-onderzoeker), Nora Runia (onderzoeker) of Isidoor Bergfeld (projectleider).

Inloggen
Back To Top