Dit zijn oproepen voor lopende onderzoeken (van meer naar minder recent):
Oproep patiënten met niet-invasieve hersenstimulatie (fTMS, ECT, MST, tDCS)
Heb jij ervaring met niet-invasieve hersenstimulatie, oftewel een behandeling vanaf de buitenkant van de hersenen? Of heeft jouw naaste ervaring met deze behandelvorm? Het gaat bij niet-invasieve hersenstimulatie over de technieken rTMS (repetitieve transcraniële magnetische stimulatie), ECT (elektroconvulsietherapie), MST (magnetic seizure therapy) of tDCS (transcraniële direct current stimulatie). Zo ja,…
Gezocht: Extreme lichamelijke vermoeidheid, toegenomen eetlust, aankomen in gewicht, en veel slapen? deelnemers aan onderzoek gezocht.
Herken jij je in het hebben van een depressie specifiek gekenmerkt door klachten zoals extreme lichamelijke vermoeidheid, toegenomen eetlust, aankomen in gewicht, en veel slapen? Het zou kunnen gaan om een type depressie dat immunometabole depressie genoemd wordt, waarbij licht verhoogde ontstekingswaarden in het bloed…
Deelnemers aan de RESET-medicatie studie gezocht
Jeugdtrauma (mishandeling, misbruik of verwaarlozing voor het 18e levensjaar) is één van de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van mentale aandoeningen op volwassen leeftijd, waaronder depressie. Maar liefst 1 op de 4 personen met een depressie heeft jeugdtrauma meegemaakt. Deze depressies zijn ernstiger en ontstaan…
Wil jij bijdragen aan een beeld dat beter aansluit bij de wereld van jongeren in de GGZ?
Steeds vaker zien en horen we noodkreten van jongeren met ernstige en langdurige psychische problemen. Deze jongeren passen echter niet altijd binnen de bestaande hulptrajecten. Het is daarom belangrijk er meer inzicht is in wie deze jongeren zijn en hoe we ze beter kunnen ondersteunen.…
Deelnemers Patiënten Adviespanel voor de PRECISER-studie gezocht
Kamp jij met hardnekkige depressie(s) en heb je ervaring met Electro Convulsie Therapie (ECT)? Geef je dan op voor het Patiënten Adviespanel voor de PRECISER-studie. De PRECISER-studie is in september 2021 van start gegaan en heeft als doel het verbeteren van ECT als behandeling tegen…
Nieuwe behandeloptie voor ernstige depressie? Diepe hersenstimulatie biedt mogelijk uitkomst
Voor een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor depressie zijn we op zoek naar deelnemers. Ben jij volwassen en houd je zelfs met de beste behandeling ernstige klachten? Hebben verschillende medicijnen, psychotherapie en soms zelfs elektroshock therapie niet blijvend geholpen? Dan is diepe hersenstimulatie mogelijk…
Kamp jij met jeugdtrauma en depressie? En wil je meehelpen om hier nieuwe, effectievere behandelstrategieën voor te vinden?
Jeugdtrauma (misbruik of verwaarlozing voor het 18e levensjaar) is één van de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van mentale aandoeningen op volwassen leeftijd, waaronder depressie. Maar liefst één op de vier personen met depressie heeft jeugdtrauma meegemaakt. In vergelijking met andere depressies zijn deze depressies…
Oproep: leden gezocht voor de klankbordgroep ‘afbouwen antidepressiva’
Voor het ontwikkelen van patiënteninformatie over het afbouwen van antidepressiva zijn we op zoek naar ervaringsdeskundigen en hun naasten. Wie zoeken we? Gebruik je antidepressiva of heb je deze medicijnen in het verleden geslikt en heb je ervaring met het afbouwen van deze medicijnen?…
Minder veerkracht door een moeilijke jeugd? Werk mee aan een nieuwe behandeling tegen depressie die zich richt op genetische kwetsbaarheid
Dit onderzoek richt zich op een nieuwe behandeling voor mensen met een jeugdtrauma, die veel last hebben van depressieve episodes. Na een jeugdtrauma zorgen aanpassingen in het DNA voor veerkrachtige reacties op stress in de toekomst. Maar bij mensen met jeugdtrauma die depressies ontwikkelen, blijken…
Help jij mee de zorg rondom depressie te verbeteren?
Het Neurotrend team werkt aan verbetering van de behandelstrategie voor mensen met een depressie. Daar roepen we jouw hulp bij in! Het doel van ons onderzoek is om op basis van MRI-scans en vragenlijsten het verloop van een depressie te voorspellen en beter te bepalen…
Heb je last van depressieve klachten, maar helpt medicatie onvoldoende?
Doe dan mee met het DETECT onderzoek. Wij onderzoeken het effect van rTMS als behandeling voor depressieve klachten, als alternatief voor behandeling met medicatie. Bij het Radboudumc onderzoeken we het effect van magnetische hersenstimulatie (rTMS) op depressieve symptomen en vergelijken dat met de gebruikelijke medicamenteuze…
Sport je mee tegen je depressie?
Dat sporten gezond is, weet je waarschijnlijk wel. Maar weet je ook, dat sporten een effectieve behandeling is voor depressie? Uit eerder onderzoek weten we dat je je door sporten beter gaat voelen. Dat effect is zo sterk dat sporten zelfs een behandeling is voor…
Heb jij een ouder met psychische problemen?
Doe dan mee met de MARIO screeningstudie, waarin we stemmingsklachten bij kinderen van ouders met psychische problemen beter en eerder willen herkennen. Bij de MARIO screeningstudie onderzoeken we aan de hand van een online vragenlijst of stemmingsklachten, zoals gevoelens van somberheid, bij jongeren (10 t/m…
Afbouwpoli: Gebruik je antidepressiva en wil je die verantwoord afbouwen?
Meld je dan aan bij de afbouwpoli in Amsterdam. De poli is begin dit jaar van start gegaan en maakt onderdeel uit van de Nieuwe Valeriuskliniek van GGZ inGeest bij het VUmc. Psychiater Christiaan Vinkers is één van de initiatiefnemers. GGZ inGeest en Amsterdam UMC…
Werken aan je herstel met de StayFine app?
De StayFine-app is ontwikkeld voor jongeren tussen de 13 en 21 jaar die angsten of depressie hebben gehad en dit niet nog eens willen meemaken. 60% van al die jongeren krijgt hier binnen 3 jaar opnieuw last van. Wij willen samen met jou uitproberen of…
HOPES-studie zoekt laatste deelnemers
Voor de HOPES-studie hebben we nog slechts tien mensen nodig om ons onderzoek succesvol af te kunnen ronden. Het doel van ons onderzoek is meer kennis te krijgen over de verschillen tussen mensen met depressiviteit die in meer of mindere mate aan zelfdoding denken. We…
Naast depressiehulp ook minderen met drinken?
Doe dan mee met het BLADE-onderzoek. Wij ontwikkelden een nieuwe app voor jongvolwassenen (18-35 jaar) die willen minderen met alcohol en in behandeling zijn of gaan voor depressie. Bij Arkin onderzoeken we of een nieuw online programma (Beating the Booze) helpt bij het minderen met…
Onderzoek moet afbouw antidepressiva verbeteren
Hoe bouw je het gebruik van antidepressiva veilig af en zonder al te grote problemen? Dat is een vraag die veel patiënten en behandelaars bezighoudt. Met de subsidie van ZonMw van anderhalf miljoen euro gaan Amsterdam UMC en Radboudumc hiernaar onderzoek doen. Dit TAPER-AD onderzoek…
Gezocht: kandidaten voor de STAIRS Pilot
‘Wat vertel ik over mijn depressie aan collega’s?’ Dit is een van de vele vragen waar mensen na een depressie(behandeling) mee kunnen worstelen. Een depressie heeft flinke impact op je dagelijkse leven en niet voor alle gevolgen van een depressie is binnen de reguliere behandeling…