Word lid Doneer nu

Onderzoek lichttherapie VUmc: LiDDia-studie

1 juli 2014

VUmc zoekt deelnemers voor een onderzoek, de Liddia-studie, naar het effect van lichttherapie voor patiënten met een depressie en diabetes type 2.
Depressie komt vaak voor bij patiënten met diabetes (suikerziekte). De behandeling van patiënten met een depressie én diabetes type 2 is vaak ingewikkeld. Er zijn aanwijzingen dat ontregeling van de biologische klok een belangrijke rol speelt. De biologische klok zorgt ervoor dat lichaamsfuncties volgens een vast ritme plaatsvinden, zoals het slaap-waak ritme. Lichttherapie kan het ritme van de biologische klok herstellen en lijkt daarmee depressieve klachten te kunnen verminderen.

Waarom onderzoek met lichttherapie?
Lichttherapie bestaat uit het dagelijks, in de ochtend, een half uur blootgestellen aan een speciale lamp. Heeft dit zin? Dat wordt bekeken in dit onderzoek. Het onderzoek is bedoeld om behandeling van depressie en diabetes te verbeteren en wordt uitgevoerd door onderzoekers van het diabetes centrum en de vakgroep psychiatrie van het VUmc.

Voor wie?
Deelnemers zijn patiënten met een depressie én diabetes type 2. Weet je niet zeker of je depressieve klachten hebt of depressief bent? Doe dan de depressie zelftest. Door mee te doen aan dit onderzoek lever je een belangrijke bijdrage aan de kennis over depressie en diabetes. Dit betekent mogelijk ook een verbetering van de zorg in de toekomst. Meedoen kost niets en je krijgt een vergoeding voor je deelname.

Wat moet ik ervoor doen?
Het onderzoek bestaat uit een vooronderzoek en drie metingen. Tijdens deze metingen vul je vragenlijsten in en wordt er bloed afgenomen. Lichttherapie kun jein je eigen omgeving (bijvoorbeeld thuis) ondergaan. De therapielamp wordt verstrekt vanuit het onderzoek. De therapie duurt vier weken. Lees voor een uitgebreide beschrijving de informatiebrief .

Meedoen zolang jij dat wilt
Het is je eigen beslissing of je mee wilt doen. Ook als je hebt besloten om mee te doen, mag je alsnog stoppen. Je besluit om wel of niet deel te nemen heeft geen invloed op je behandeling in het VUmc of elders.

Kijk op de website voor meer informatie.

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital