Word lid Doneer nu

Onderzoek: Antidepressiva doorslikken tijdens zwangerschap of niet?

21 november 2017

Zowel zorgverleners als zwangere vrouwen staan voor de vraag of het wel verstandig is om antidepressiva door te slikken tijdens de zwangerschap.

Ongeveer 2% van alle zwangere vrouwen in Nederland gebruikt antidepressiva vanwege depressieve- en/of angstklachten. Dat zijn ongeveer 4000 vrouwen per jaar. Op dit moment wordt er door artsen geadviseerd om de antidepressiva tijdens de zwangerschap door te slikken. Dit wordt ook aangeraden wanneer vrouwen geen huidige depressieve klachten hebben, maar antidepressiva slikken om nieuwe depressies te voorkomen. Artsen geven dit advies vooral omdat er nog geen goed onderzochte alternatieven zijn. Maar wat zijn de gevolgen voor het ongeboren kind? En wat gebeurt als een vrouw toch stopt met het innemen van de medicatie?

Hier is internationaal nog geen onderzoek naar gedaan. De Nederlandse Stop or Go studie van het Erasmus MC, het AMC, het UMCG en de Universiteit Utrecht probeert hier een antwoord op te vinden. Zwangere vrouwen die antidepressiva slikken kunnen zich aanmelden, waarna zij door loting in de STOP of in de GO groep terecht komen. STOP betekent dat zij een terugvalpreventie training krijgen en dat zij samen met een arts hun antidepressiva afbouwen. Uit eerder onderzoek van o.a. prof. Claudi Bockting is gebleken dat een nieuwe depressie mogelijk te voorkomen is met een kortdurende cognitieve training. GO betekent dat zij hun antidepressiva zullen blijven slikken. Beide groepen worden nauwkeurig in de gaten gehouden voor depressieve klachten. Bij de kindjes wordt vervolgens gekeken of het stoppen met de medicatie een positief effect heeft.

De onderzoekers zijn nog op zoek naar 9 zwangere vrouwen die antidepressiva slikken en mee willen doen met de Stop or Go studie. Kijk voor aanmelding of meer informatie op de website: www.stoporgostudie.nl.

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital