Word lid Doneer nu

Magnetische stimulatie van de hersenen

18 juli 2014

Het begrip rTMS staat voor repetitive transcranial magnetic stimulation, ook wel herhaalde magnetische hersenstimulatie. rTMS is bewezen effectief voor de behandeling van depressieve stoornissen. Het is een vorm van neurostimulatie die voornamelijk bij de behandeling van depressie ingezet wordt,  maar ook bij de behandeling van andere psychiatrische aandoeningen zoals hallucinaties, ADHD, verslaving en OCD.

Een groot onderzoek is gaande naar de effectiviteit van rTMS bij mensen met een therapieresistente depressie. Het Radboudumc en Pro Persona Nijmegen onderzoeken bij patiënten van 18 jaar en ouder of rTMS kan helpen bij het verminderen van de klachten. Veel mensen blijven rondlopen met een chronische therapieresistente depressie.

Wil je informatie over dit onderzoek of zou je willen deelnemen? Neem dan contact op met de onderzoekers via: rtms@radboudumc.nl .

Bij rTMS krijg je een spoel op je hoofd geplaatst die magnetische pulsen afgeeft aan een bepaald gebied in je hersenen. Op die plek ontstaat daardoor elektrische activiteit die doorstroomt naar regio’s die hiermee in verbinding staan. rTMS kan hersengebieden stimuleren of juist dempen, afhankelijk van de frequentie. Door ongevoelige gebieden
actiever te maken of overgevoelige gebieden minder actief te maken ontstaat er meer communicatie tussen verschillende hersengebieden, waardoor psychiatrische symptomen kunnen verbeteren. rTMS is een intensieve behandeling van vijf keer per week,  gedurende enkele weken.

Het onderzoek in het Radboudumc is gericht op mensen die vaak al meerder medicijnen geprobeerd hebben en psychotherapieën gevolgd hebben, maar helaas zonder voldoende effect.  Als laatste behandeling wordt vaak de ingrijpende elektroconvulsietherapie (ECT) ingezet, maar deze therapie kan afschrikkend werken en heeft vaak cognitieve
bijwerkingen. Voor de groep patiënten met een therapieresistente depressie kan rTMS als tussenstap of als alternatief, uitkomst bieden.

rTMS heeft relatief milde bijwerkingen:  er kan een onaangenaam gevoel ontstaan tijdens de stimulatie, dit wordt meestal niet als pijnlijk ervaren maar eerder als irritant of storend. De stimulatie voelt als een soort getik op het hoofd door samentrekking van de huidspieren. Soms (2-4%) kan er sprake zijn van lichte hoofdpijn tijdens of na de
behandeling, maar dit is met paracetamol weer te verhelpen en altijd van voorbijgaande aard. Verder kan rTMS duizeligheid, misselijkheid en een licht gevoel in het hoofd geven.

In theorie kan rTMS een risico geven op een epileptische aanval, maar dit is zeldzaam en mensen die gezien hun voorgeschiedenis risico lopen komen niet in aanmerking voor de behandeling.

Neurostimulatie is een snel ontwikkelend gebied dat wereldwijd steeds vaker wordt toegepast. Nieuwere vormen van magnetische stimulatie worden onderzocht, zoals theta burst stimulation (TBS), maar ook transcranial direct current stimulation (tDCS), deep brain stimulation (DBS) of Nervus vagusstimulatie (NVS) worden toegepast en onderzocht in de behandeling van depressie. Van al deze nieuwere technieken moet
het gebruik nog geoptimaliseerd worden.

Heb je na het lezen van dit bericht behoefte aan meer informatie? Neem
dan contact op met de onderzoekers via: rtms@radboudumc.nl.

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital