Word lid Doneer nu

 

Terugkeer naar de arbeidsmarkt van psychiatrische patiënten

Conceal or revealConceal Or Reveal (CORAL) is een Britse keuzehulp speciaal ontwikkeld voor mensen met psychiatrische problemen die op het punt staan een nieuwe baan aan te nemen. Voor hen is het vaak een barrière om de nieuwe werkgever over hun psychische achtergrond te vertellen. In Engeland leert de ervaring dat, indien de werknemer tijdig aangeeft deze achtergrond te hebben, hij redelijke aanpassingen kan eisen. Maar door dit te doen, kan hij echter ook een baan mislopen.

Deze keuzehulp kan helpen bij het besluit om de psychische achtergrond kenbaar te  maken. Het is een boekje dat patiënten helpt in dagelijkse werksituaties om hun verhaal op de beste manier te vertellen, hun tactiek te bepalen.
In de CORAL komen achtereenvolgens zes thema’s aan bod:

  1. de voor- en nadelen van openheid;
  2. de persoonlijke behoefte aan openheid;
  3. de persoonlijke waarden;
  4. wanneer ga je openheid geven;
  5. tegen wie – ‘selectief onthullen en
  6. op welke manier ga je het vertellen.

Inmiddels is er een pilot onderzoek uitgevoerd bij twee groepen mensen, waarbij een groep de CORAL gebruikte, en de andere groep niet. Hieruit blijkt dat de groep die gebruik maakte van CORAL significant makkelijker tot een beslissing kwam. De keuzehulp lijkt hierdoor veelbelovend, maar moet wel op een grotere groep mensen getest worden.
Jaap van Weghel, hoogleraar psychiatrische rehabilitatie bij de Universiteit van Tilburg, gaat CORAL in Nederland introduceren. Momenteel doet hij onderzoek onder patiënten die een eerste psychose hebben gehad en die met hulp van Individual Placement and Support (IPS), een bewezen effectieve methode, re-integreren in werk of studie. CORAL wordt daar aanvullend aan toegevoegd. In Engeland loopt al langer een destigmatiseringscampagne onder de titel Time to Change

Bronnen:

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital