Word lid Doneer nu

Wortelsoep

Als kind was ik een moeilijke eter. Mijn moeder mengde mijn yoghurt stiekem met een beetje versgeperste wortelsap. Totdat mijn neus oranje werd, ging ze door met deze vitaminetruc. Toen mijn moeder in een depressie kwam en slecht at, heb ik overwogen hetzelfde te doen. Maar, in plaats van de yoghurt deed ik extra wortels in de soep. Ik was blij om te zien dat ze mijn verse, gestaafmixte groentemengsel wel at.

Ik had al snel door dat ik weinig kon doen voor haar. Ze was een strijd aan het voeren tegen haar ziekte, wat twee jaar zou duren. Een ziekte waarvan ze dacht nooit beter te worden. Crisisopname, dagbehandeling, medicijnen, frustratie, psychiaters, boosheid, verdriet, het wachten op hulp. Het waren alledaagse onderwerpen in ons gezin. Ondertussen probeerde ik zelf zo gelukkig mogelijk te zijn. Ik wist dat ik dat voor haar kon doen.

Seizoenen heeft ze op de bank gelegen. Onder haar dekentje samen met de hondjes. Ogen dicht of een blik die niet helemaal aanwezig was. Mijn altijd optimistische lieve mamoeska, wilde nu niets meer. Ik was blij als ze huilde. Ik hoopte dat elke huilbui een beetje lichtheid zou brengen. Natuurlijk wilde ze niet dat wij haar zo zagen. Mijn broer, vader, zus en ik. Maar ik wilde het wel zien en tegen iedereen vertellen. Die depressie is nooit een taboe voor mij geweest. Ik vond dat ze erkenning verdiende. Erkenning voor het leven wat ze aan het leiden (lijden) was.

Ik maak tegenwoordig geen ‘wortelsoep’ meer voor mijn moeder. Als ik nu thuiskom liggen de hondjes voor het raam, de bank is leeg en mijn moeder is weer ergens in huis aan het klussen. Binnenkort opent ze haar kunstgalerie aan huis met haar zelfgemaakte schilderijen. Ik hoop dat het zo goed blijft gaan met haar. Maar mocht het nodig zijn, dan maak ik weer wortelsoep voor haar. Zoveel ze wil, totdat haar neus er oranje van ziet.

Geertje Breda, 12 maart 2015

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital