
Prachtige documentaires over depressies en psychische aandoeningen.
De vader van Jorn en Ramon Lucassen is al twintig jaar depressief. Jorn schreef een lied voor hem: Hey Pa hie bin ich dan!
“Onze vader is sinds 1994 met psychische klachten aan het lopen bij een huisarts vertelt Jorn in AvondGasten. “Het begon met burnout klachten. Daarna is de hele molen gaan lopen, met opnames, medicaties, noem maar op. Ik was toen een jaar of acht, negen. Het klinkt heel gek, maar je groeit er gaandeweg mee op”.
Documentaire gemaakt door nabestaande naar aanleiding van de onverwachtse en zelfverkozen dood van vriend Dennis (20). In “To my loved ones” (de eerste zin uit de afscheidsbrief van Dennis) gaat Dennis zijn vriendin Sanne op zoek naar antwoorden over depressie en zelfdoding. Niet alleen verteld zij haar persoonlijke verhaal over hoe de dood van haar vriend haar leven drastisch heeft veranderd, maar ook spreekt zij verschillende mensen die zelf ook depressief zijn geweest of hier ervaring mee hebben.
Bij gespecialiseerde instellingen voor jeugdpsychiatrie staan kinderen maanden, soms wel een jaar, op een wachtlijst voordat ze kunnen worden opgenomen. Vorig jaar concludeerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al dat de wachttijdnormen werden overschreden. Nieuwsuur sprak met verschillende zorgaanbieders in de jeugdpsychiatrie om een beeld te krijgen van hoe de wachttijden zich dit jaar ontwikkelen.
In deze reportageserie verblijft Anita Witzier een aantal weken in een psychiatrische kliniek. De KRO zendt vanaf 22 februari 2015 deze serie wekelijks uit op maandagavond.
In deze documentaire portretteert Saskia Gubbels patiënten in de periode dat zij voor hun depressie behandeld worden met elektroshoks (Electro Convlusie Therapie). Deze therapie boezemt vaak angst in, maar toch geeft de behandeling bij veel patiënten goede resultaten. Uitgezonden op maandag 2 februari 2015 door de NCRV, NPO2
Doe even Normaal is een serie over psychiatrische aandoeningen. Presentator Johan Overdevest geeft samen met psychiater Robert Schoevers inzicht in een aantal van deze aandoeningen. Zo laten ze zien wat voor emotionele impact bijvoorbeeld een depressie, een angststoornis of een psychose kan hebben, maar ook wat je kunt doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
De laatste week van maart 2014 was het de Week van de Psychiatrie. Een mooie gelegenheid om psychische aandoeningen te ontdoen van stigma’s en uit de taboesfeer te halen. Deze 40e editie had als thema ‘Baas in eigen leven?!’ met het uitgangspunt zoveel mogelijk regie voor personen met psychische problematiek over hun eigen leven. Kijk hier naar een paar mooie documentaires over dit onderwerp…
Bekijk de aflevering
Een eerlijke, ruim één uur durende BBC documentaire waarin verschillende mensen aan het woord komen en praten over hun leven met een depressie.
Electroconvulsietherapie (ECT) werkt beter tegen depressies dan medicijnen, stelt psychiater Spaans van het Haags psychiatrisch centrum Parnassia. De behandeling wordt te weinig gebruikt, vindt hij. Tijdens een ECT-behandeling wordt er stroom door de hersenen geleidt. Die leiden tot een korte epileptische aanval, waarna depressies kunnen verdwijnen of verminderen. Meer dan 60% van de patiënten herstellen volledig van hun soms zware depressie met deze behandeling, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Maar hoe werkt het precies? In de reportage worden drie mensen gevolgd die de therapie ondergingen. Zij willen niets liever dan van hun depressie genezen, maar kijken ook kritisch naar de gevolgen van deze behandeling.
Bekijk het videofragment
Bekijk deze prachtige documentaire waarin James Rhodes enkele dagen doorbrengt met vier psychiatrische patiënten in een Engelse inrichting. Hij wil hen met zijn muziek troost geven, net zoals de muziek hem helpt als hij dat nodig heeft. James Rhodes is ervan overtuigd dat klassieke muziek levens verandert. Hij is zelf het levende bewijs.
Deze documentaire is onderscheiden met de Zilveren Nipkowschijf voor het beste Nederlandse programma van 2009. Psychiaters zijn speleologen van de menselijke geest. Ze kennen de weg in de krochten van de ziel, in het gangenstelsel van onze diepste verlangens, angsten en emoties. Maar wat nu als ze zelf door het bestaan op de proef gesteld worden? Vinden ze door hun ervaring dan vanzelf de uitgang of dooft hun toorts en tasten ze net als ieder ander machteloos in het duister? In de serie Kijken in de ziel portretteert Coen Verbraak (televisiedocumentairemaker en gerenommeerd interviewer bij de Volkskrant en Vrij Nederland) toppsychiaters over hun vak, én over zichzelf.
Dit is een prachtige documentaire die treffend verwoordt wat je voelt als je depressief bent. “Het tegendeel van depressie is niet geluk, maar vitaliteit, en het was vitaliteit die me op dat moment leek te ontglippen.” In een talk die zowel welsprekend als ontredderend is, neemt schrijver Andrew Solomon je mee naar de donkerste hoeken van zijn geest tijdens de jaren dat hij tegen depressie vocht. Zijn eigen depressie leidde hem naar een verhelderende reis over de hele wereld voor interviews met anderen met depressie — om tot zijn verbazing te ontdekken dat, hoe meer hij erover sprak, hoe meer mensen hun eigen verhalen kwijt wilden. (Gefilmd op TEDxMet.)