Word lid Doneer nu

Documentaires & tv programma’s

Prachtige documentaires over depressies en psychische aandoeningen.

Avondgasten: “Hij heeft het altijd verborgen weten te houden. Toen ik zelf volwassen werd, ben ik pas gaan beseffen dat pa een depressie had.”

De vader van Jorn en Ramon Lucassen is al twintig jaar depressief. Jorn schreef een lied voor hem: Hey Pa hie bin ich dan!

“Onze vader is sinds 1994 met psychische klachten aan het lopen bij een huisarts vertelt Jorn in AvondGasten. “Het begon met burnout klachten. Daarna is de hele molen gaan lopen, met opnames, medicaties, noem maar op. Ik was toen een jaar of acht, negen. Het klinkt heel gek, maar je groeit er gaandeweg mee op”.

Bekijk de documentaire

Documentaire: To my loved ones

Documentaire gemaakt door nabestaande naar aanleiding van de onverwachtse en zelfverkozen dood van vriend Dennis (20). In “To my loved ones” (de eerste zin uit de afscheidsbrief van Dennis) gaat Dennis zijn vriendin Sanne op zoek naar antwoorden over depressie en zelfdoding. Niet alleen verteld zij haar persoonlijke verhaal over hoe de dood van haar vriend haar leven drastisch heeft veranderd, maar ook spreekt zij verschillende mensen die zelf ook depressief zijn geweest of hier ervaring mee hebben.

Bekijk de documentaire

to-my-loved-ones

Nieuwsuur: Wachttijden jeugdpsychiatrie lopen op

Bij gespecialiseerde instellingen voor jeugdpsychiatrie staan kinderen maanden, soms wel een jaar, op een wachtlijst voordat ze kunnen worden opgenomen. Vorig jaar concludeerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al dat de wachttijdnormen werden overschreden. Nieuwsuur sprak met verschillende zorgaanbieders in de jeugdpsychiatrie om een beeld te krijgen van hoe de wachttijden zich dit jaar ontwikkelen.

Bekijk het item

 

20150613Nieuwsuur-jeugdpsychiatrie

TV-serie ‘Anita wordt opgenomen’

In deze reportageserie verblijft Anita Witzier een aantal weken in een psychiatrische kliniek. De KRO zendt vanaf 22 februari 2015 deze serie wekelijks uit op maandagavond.

Bekijk de verschillende afleveringen

Anitawordtopgenomen

0,8 Ampère Geluk

In deze documentaire portretteert Saskia Gubbels patiënten in de periode dat zij voor hun depressie behandeld worden met elektroshoks (Electro Convlusie Therapie). Deze therapie boezemt vaak angst in, maar toch geeft de behandeling bij veel patiënten goede resultaten. Uitgezonden op maandag 2 februari 2015 door de NCRV, NPO2

Bekijk de documentaire 

20150208Amperegeluk

Tv-serie Doe even Normaal: aflevering Depressie

Doe even Normaal is een serie over psychiatrische aandoeningen. Presentator Johan Overdevest geeft samen met psychiater Robert Schoevers inzicht in een aantal van deze aandoeningen. Zo laten ze zien wat voor emotionele impact bijvoorbeeld een depressie, een angststoornis of een psychose kan hebben, maar ook wat je kunt doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Bekijk de aflevering

doe even normaal aflevering depressie

Week van de Psychiatrie

De laatste week van maart 2014 was het de Week van de Psychiatrie. Een mooie gelegenheid om psychische aandoeningen te ontdoen van stigma’s en uit de taboesfeer te halen. Deze 40e editie had als thema ‘Baas in eigen leven?!’ met het uitgangspunt zoveel mogelijk regie voor personen met psychische problematiek over hun eigen leven. Kijk hier naar een paar mooie documentaires over dit onderwerp…

 

Bekijk de aflevering

themaweek nop doc zo gek nog niet

The Truth About Depression (engelstalig)

Een eerlijke, ruim één uur durende BBC documentaire waarin verschillende mensen aan het woord komen en praten over hun leven met een depressie.

Video: The Truth about Depression

Bekijk het videofragment

The Truth about Depression

 Electroconvulsietherapie (ECT)

Electroconvulsietherapie (ECT) werkt beter tegen depressies dan medicijnen, stelt psychiater Spaans van het Haags psychiatrisch centrum Parnassia. De behandeling wordt te weinig gebruikt, vindt hij. Tijdens een ECT-behandeling wordt er stroom door de hersenen geleidt. Die leiden tot een korte epileptische aanval, waarna depressies kunnen verdwijnen of verminderen. Meer dan 60% van de patiënten herstellen volledig van hun soms zware depressie met deze behandeling, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Maar hoe werkt het precies? In de reportage worden drie mensen gevolgd die de therapie ondergingen. Zij willen niets liever dan van hun depressie genezen, maar kijken ook kritisch naar de gevolgen van deze behandeling.

Video: De Vijfde Dag: Elektrische schokken tegen depressie

Bekijk het videofragment

De-Vijfde-Dag---Elektrische-schokken-tegen-depressie

Notes from the Inside

Bekijk deze prachtige documentaire waarin James Rhodes enkele dagen doorbrengt met vier psychiatrische patiënten in een Engelse inrichting. Hij wil hen met zijn muziek troost geven, net zoals de muziek hem helpt als hij dat nodig heeft. James Rhodes is ervan overtuigd dat klassieke muziek levens verandert. Hij is zelf het levende bewijs.

Video: Notes from the Inside

Bekijk het videofragment

Notes-from-the-Inside

Kijken in de ziel: Psychiaters

Deze documentaire is onderscheiden met de Zilveren Nipkowschijf voor het beste Nederlandse programma van 2009. Psychiaters zijn speleologen van de menselijke geest. Ze kennen de weg in de krochten van de ziel, in het gangenstelsel van onze diepste verlangens, angsten en emoties. Maar wat nu als ze zelf door het bestaan op de proef gesteld worden? Vinden ze door hun ervaring dan vanzelf de uitgang of dooft hun toorts en tasten ze net als ieder ander machteloos in het duister? In de serie Kijken in de ziel portretteert Coen Verbraak (televisiedocumentairemaker en gerenommeerd interviewer bij de Volkskrant en Vrij Nederland) toppsychiaters over hun vak, én over zichzelf.

Video: Kijken in de ziel: Psychiaters

Bekijk het videofragment

Kijken-in-de-ziel-Psychiaters

Andrew Solomon: Depressie, het geheim dat we allemaal delen

Dit is een prachtige documentaire die treffend verwoordt wat je voelt als je depressief bent. “Het tegendeel van depressie is niet geluk, maar vitaliteit, en het was vitaliteit die me op dat moment leek te ontglippen.” In een talk die zowel welsprekend als ontredderend is, neemt schrijver Andrew Solomon je mee naar de donkerste hoeken van zijn geest tijdens de jaren dat hij tegen depressie vocht. Zijn eigen depressie leidde hem naar een verhelderende reis over de hele wereld voor interviews met anderen met depressie — om tot zijn verbazing te ontdekken dat, hoe meer hij erover sprak, hoe meer mensen hun eigen verhalen kwijt wilden. (Gefilmd op TEDxMet.)

Video: Andrew Solomon: Depressie, het geheim dat we allemaal delen

Bekijk het videofragment

andrew-solomon

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital