Toen ik depressief was geworden kwam het voor dat iemand tegen me zei: “Je moet gewoon niet zo negatief denken.” Nou blijkt dat verdomd moeilijk te zijn. Denk niet aan een roze olifant en voilá, je denkt aan een roze olifant. Gaandeweg ben ik mijn gedachten wel gaan veranderen. Dat gaat niet van de een-op-andere dag.

Ik heb wel wat gehad aan cognitieve gedragstherapie. Deze therapie heb ik niet gehad, maar kwam wel ter sprake op een assertiviteitscursus die ik ooit deed. Ik wist mijn weg er in te vinden. Als je een begin wilt maken met je gedachten aanpakken, dan is de site www.thework.com een tip.

Ik merkte dat een depressie bij mij niet gaat om negatieve gedachten, maar met name beperkende gedachten. Het zoeken naar niet-beperkende gedachten heeft mij veel geholpen. Je denkt dan niet: “Het zit zó.”, maar “Het zou zus of zo kunnen zijn.” Mijn mening is dat het aanleren van niet-beperkende gedachten beter is dan je te concentreren op positieve gedachten.

Heel veel heb ik gehad aan meditaties. Dat deed ik op de site www.loslatenhoedoejedat.nl. Stress loslaten kan je hier bijvoorbeeld doen. Je moet er wel aan toe zijn en het is niet gratis. Maar ik heb er ontzettend veel aan gehad.

Wat ik daar ook heb geleerd is positieve zinnen of affirmaties schrijven. Ik gebruik het nu nog steeds en ik kan wel zeggen: mijn gedachten zijn steeds minder beperkend en ik voel me stukken beter!

Inloggen
Back To Top