Word lid Doneer nu

De Depressie Vereniging is dé patiëntenvereniging voor mensen met depressie! De vereniging organiseert jaarlijks onder meer een Publieksdag en brengt een Nieuwsbrief uit. Verder kan men gebruik maken van de Depressielijn en fysieke support. 

Maar internet speelt een steeds grotere rol, zeker in tijden van corona. Onze online community – Depressie Connect – bedoeld voor lotgenoten, met een parallelforum voor naasten, werkt volgens deelnemers verbindend én helend. Lees hier het verhaal van zo’n deelnemer.

Depressie Connect 

Mensen kunnen anoniem of onder hun eigen naam gebruikmaken van de laagdrempelige onlinemogelijkheid die Depressie Connect is. Het gaat daarbij niet alleen om het uitwisselen van eigen ervaringen, maar deelnemers kunnen elkaar ook om advies vragen, informeren naar en gericht zoeken op elkaars ervaringen.  

De ervaring van deelnemers aan deze online community laat zich vangen in woorden als: ‘je voelt je begrepen’ (groot verschil met de buitenwereld), ‘je kunt om hulp vragen’, ‘je krijgt een luisterend oor’, ‘je kunt reageren op elkaar’ en ‘elkaar steunen’, ‘dingen van je afschrijven’ en – heel belangrijk – ‘het vermindert het gevoel van eenzaamheid’ want vaak ‘heb je aan een half woord genoeg’. 

Er worden zelfs gedichten, foto’s en nieuwsberichten uitgewisseld en er komt ook humor aan te pas! Ervaringsdeskundige moderatoren zorgen ervoor dat de online community een veilige omgeving is én blijft 

Het verhaal van een deelnemer aan Depressie Connect 

Aangezien ikzelf helaas ook ervaring heb met depressie(s) ben ik enige tijd geleden lid geworden van de Depressie Vereniging. Dit besluit nam ik nadat ik een bezoek had gebracht aan de Publieksdag in 2018. Een themadag over allerlei wat met depressie te maken heeft. Deze dag voelde voor mij toen een beetje als een ‘warm bad’. Zo te zien allemaal ‘gewone’ mensen, maar vele aanwezigen bleken persoonlijk met de ziekte depressie te maken te hebben. En het onderlinge voelbare begrip voor elkaar maakte deze dag tot een bijzondere ervaring.  

Via de nieuwsbrief van de Depressie Vereniging kwam ik vervolgens op het spoor van het nieuw gestarte forum ‘Depressie Connect’. Een forum voor mensen die zelf te kampen hebben met depressie(s), maar er is ook een parallelforum voor partners en andere naasten die hun ervaringen willen uitwisselen.  

Zelf ben ik nagenoeg vanaf het begin actief op Depressie Connect (verder DC) Mijn eerste kennismaking gaf mij hetzelfde, bijzondere gevoel als op de publieksdag. Een ontmoetingsplaats voor lotgenoten, waar je weinig of geen moeite hoeft te doen om je begrepen te voelen. Om gehoord te worden! Omdat men het gevoel ook kent. 
Omdat velen, die met depressie te maken hebben, dezelfde ervaring hebben hoe móeilijk het is om begrepen te worden in je eigen omgeving of op je werk. Het begrepen voelen, is waarbij het in de ‘buitenwereld’ nogal eens aan ontbreekt, maar wat íeder mens zo broodnodig heeft, zéker als je last hebt van depressies.  

Op DC hebben de deelnemers vaak aan een half woord genoeg. Ik kan er op diverse manieren gebruik van maken. Zelf een bericht plaatsen waarbij je om een ‘luisterend oor’ vraagt. Dit is voor mij persoonlijk een goede oefening (ook heel belangrijk!), omdat ik om hulp vragen, al is het een luisterend oor, nog steeds erg moeilijk vind. De keuzemogelijkheid om anoniem op het forum actief zijn, helpt hierbij.  
Zelf ben ik meer actief met het reageren op anderen die om een luisterend oor, of om adviezen vragen. Door mijn persoonlijke ‘ervaringsdeskundigheid’ aan te spreken, kan ik soms anderen van informatie voorzien of gewoon ‘een hart onder de riem steken’, wat ook heel welkom kan zijn op zo’n moment.   

Dit laatste gebeurt ook veel. Men steunt elkaar onderling, ook al kent men elkaar niet. En dat gebeurt zeker op die momenten dat iemand zich meldt die het erg moeilijk heeft. En als je dan later een bericht van diegene leest dat de reacties van anderen iemand zo goed hebben gedaan en dat ze het dieptepunt weer achter zich hebben kunnen laten, dan geeft dat alle betrokkenen een goed gevoel. Een win-winsituatie voor iedereen.  
Naast onderlinge berichten over gemoedstoestanden kun je ook gericht zoeken of vragen naar andermans ervaringen met medicatie, therapieën, of andere zaken die je bezighouden. Verder is er ook ruimte voor nieuwsberichten m.b.t. depressie, gedichten of mooie foto’s en er is zelfs plaats voor humor. 

Kortom: Depressie Connect verbindt én werkt helend!’ 

 

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital