Word lid Doneer nu

Onderzoek bij de Depressievereniging 

 Wij krijgen met regelmaat de vraag bij welke onderzoeken de Depressie Vereniging betrokken is en daarom lijkt het me leuk om hier via de nieuwsbrief iets over te vertellen. Wij zijn op dit moment bij 20 lopende onderzoeken actief betrokken, hierbij zijn ook 7 onderzoeksvrijwilligers ingezet naast Bart en ik. Daarnaast zijn er nog 17 onderzoeken die nog in afwachting zijn van financiering, maar waar in het voortraject al veel advieswerk van ons zit. 

Deze keer ga ik een onderzoek eruit lichten en het is de bedoeling om dit een regelmatig terugkomend item te laten worden in de nieuwbrief. 

Deze maand:  Personalized deep brain stimulation for depression 

Dit project richt zich op een specifieke groep, namelijk mensen met een chronische therapieresistente depressie. Deze mensen hebben al diverse soorten antidepressiva, psychotherapie en ECT (elektroshock therapie) geprobeerd, zonder resultaat. Deze behandeling is dan een laatste mogelijkheid, want het is een ingrijpende operatie waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst die de hersenen constant lichte prikkels geven. Maar de eerste resultaten zijn wel heel positief. Ik ben zelf vorig jaar bij een overleg geweest waar ook een mevrouw was die als een van de eersten deze behandeling heeft ondergaan in de pilotfase. Ik was erg onder de indruk van hoe blij zij was dat ze het gedaan heeft; na 30 jaar in een zware depressie te hebben geleefd, was haar leven opnieuw begonnen. Haar man was er ook bij en je zag hoe gelukkig ze samen waren, ze vertelden dat ze weer samen op vakantie gingen, samen wandelden. Ze was weer creatief bezig en kwam weer onder de mensen. 

Meer informatie over dit onderzoek vind je hier: 

https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/geestelijke-gezondheid-ggz/programmas/project-detail/onderzoeksprogramma-ggz/personalized-deep-brain-stimulation-for-depression/t/even-bijpraten-met-projectleider-isidoor-bergfeld/ 

door: Nicoline Lous, bestuurslid WO 
 

 

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital