Word lid Doneer nu

Het herstelproces

Hoe weet je nou hoever je bent in je herstel? Om dat te kunnen bepalen is het goed om te weten hoe een herstelproces er uitziet.

In de formele zorg wordt wel vaak gesproken over je herstelproces, maar wordt er niet of nauwelijks uitgelegd hoe dat proces er nou eigenlijk uitziet. Er is gebleken dat mensen die zijn hersteld achteraf gezien graag hadden geweten hoe het herstelproces verloopt. Dit had hen houvast kunnen geven.

Vier fases

Het herstelproces is ingedeeld in vier fasen:

  1. Overweldiging door de aandoening
  2. Worstelen met de aandoening
  3. Leven met de aandoening
  4. Leven voorbij de aandoening

1. Overweldiging door de aandoening

Dit is de periode waarin bewustwording plaatsvindt, je voelt dat er iets niet goed zit. In deze periode voel je je vaak hopeloos, machteloos en eenzaam. Je weet niet meer wat je moet doen. Vaak trek je je steeds meer terug uit het sociale leven omdat je op onbegrip stuit en je omgeving niet tot last wilt zijn. Zelfwaarde en zelfvertrouwen zijn zo goed als weg of bevatten alleen maar negatieve elementen.

2. Worstelen met de aandoening

In deze fase ben je voornamelijk aan het vechten en worstelen met jezelf. Hoe ga je verder? Ga je verder? De levensvraag is hier het sterkst aanwezig. In deze periode overheerst twijfel, acceptatie, onbegrip en verzet tegen de aandoening. Je hebt het gevoel geen grip op je leven te hebben. Ook schaamte kan in deze fase een rol spelen. Je wilt niet dat de omgeving merkt dat er iets aan de hand is, dus ga je ’toneelspelen’.

3. Leven met de aandoening

Als je in deze fase zit, begin je inzicht te krijgen in je aandoening. Het begin van acceptatie en het opbouwen van zelfvertrouwen begint vorm te krijgen. Je leert om te gaan met de beperkingen, maar ook met de sterke kanten die de aandoening met zich meebrengt. Je wilskracht en vechtlust nemen toe. Je gaat op zoek naar ondersteunende methoden om je te helpen om in controle te blijven. Er komt een stuk rust en je voelt je een stuk beter.

4. Leven voorbij de aandoening

In deze fase heb je weer levenslust, je kunt weer verder. Er is weer een duidelijke structuur in je dag. Je hebt geleerd hoe je met tegenslagen om kunt gaan. Dit is de fase waarin je de rest van je leven zit. Onbewust zal je ook continu bezig zijn met nieuwe ondersteuningsmethoden, je zult veel tegenkomen en ook veel uitproberen – “wie weet vind ik het prettig en heb ik er wat aan”.

Op de website http://www.herstelproces.nl/ kun je meer informatie vinden over het herstelproces. Ook zijn er mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen of begeleiding te krijgen.

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital