Word lid Doneer nu

App: Smart Alert

18 november 2017

Smart Alert is een app met het als doel mensen die een manische en/of depressieve periode hebben ondergaan inzicht te geven in hun gedrag, en gedragsveranderingen om het voorstadium van een manische of depressieve periode te signaleren. De ontwikkelaars (NHL Hogeschool, GGZ Friesland en Appyhapps) zoeken deelnemers voor een tweede pilot om de app nog beter te maken waardoor mensen met een bipolaire of depressieve stoornis beter geholpen kunnen worden.

Hoe werkt Smart Alert?
Door de app is het mogelijk om inzicht te krijgen of iemand richting een depressie of manie gaat. Dit doet de app door te meten welke afstanden iemand aflegt, hoeveel stappen iemand zet, hoeveel iemand gebruik maakt van “social media”, hoe vaak iemand belt, hoe iemand slaapt en te monitoren wat zijn of haar gemoedstoestand is. Dit gebeurt op basis van algoritmen.  Smart Alert analyseert deze gegevens zonder naar de feitelijke inhoud van het gedrag te kijken. Wanneer er verschillen te zien zijn in een van de algoritmen, krijgt de persoon een melding van de app. Deze melding geeft hem of haar inzichten om te helpen de manische of depressieve periode te verminderen en stabiel te blijven.

Het onderzoek
Uit een voorgaande pilot waarbij op basis van user-centered onderzoek (met een kleine deelnemersgroep) blijkt dat gebruik van de app door de doelgroep gewaardeerd wordt. Om de app te verbeteren hebben we meer input nodig van een grotere gebruikersgroep. Iedereen die gediagnostiseerd is met een stemmingsstoornis (bipolaire stoornis of depressieve stoornis), 18 jaar of ouder is, en een Android smartphone heeft, kan mee doen aan het onderzoek. Nadat ze zich hebben aangemeld start de onderzoeksperiode van 12 weken. In die 12 weken wordt er contact gezocht over de ervaringen met de app. Het onderzoek neemt weinig tijd van de deelnemers in beslag. Voor zowel de gebruiker als voor de hulpverlener is het een innovatieve oplossing die veel mensen kan helpen!

Meer weten? https://www.smart-alert.nl/

Smart Alert is een initiatief van de NHL Hogeschool, GGZ Friesland en Appyhapps

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital