Word lid Doneer nu

Antidepressiva-test medicatielab

9 juli 2015

Heeft u problemen met uw medicijnen tegen een depressie, psychose of angst? Bijvoorbeeld vervelende bijwerkingen? Misschien is deze antidepressiva-test iets voor u. Deze test is ontwikkeld in het Medicatielab, wat een onderdeel is van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk

Hoewel meer dan één miljoen mensen een antidepressivum en 350.000 mensen een antipsychoticum gebruiken, is de werking hiervan bij naar schatting 30 tot 50% niet voldoende. Vaak duurt het zoeken naar het beste medicijn en de juiste dosering voor een patiënt weken tot maanden. Tijdens deze zoektocht heeft een patiënt veel last van bijwerkingen en verliest daarbij soms het vertrouwen in de therapie en de arts.

Versnelde of vertraagde medicijnafbraak
Dat de medicatie niet het gewenste effect heeft kan veroorzaakt worden door verschillen in de snelheid waarmee deze worden afgebroken in het lichaam. Ongeveer 10% van de bevolking heeft een aangeboren trage afbraak van bepaalde medicatie, ongeveer 3% juist een versnelde afbraak.

Antidepressiva-test
Wanneer een middel langzamer wordt afgebroken, stapelt het zich in het lichaam op en kan het vervelende bijwerkingen veroorzaken. Wanneer de afbraak juist versneld is, zal het middel geen effect hebben. Medicatielab kan aan de hand van een zogenaamde Antidepressiva-test (genotypering) onderzoeken of iemand een versnelde over vertraagde afbraak van medicijnen heeft. Vervolgens kan de dosis hierop aangepast worden. Bij deze Antidepressiva-test (genotypering) wordt op DNA niveau (de drager van erfelijke informatie) gekeken naar markers die voor een snellere of tragere afbraak zorgen.

www.medicatielab.nl
Via onze website www.medicatielab.nl kunnen huisartsen en vrij gevestigde psychiaters een genotypering aanvragen. De patiënt krijgt van ons een kitje toegestuurd waarmee een speekselmonster naar ons laboratorium gestuurd kan worden (bloedafname is dus niet nodig). Daar wordt dan een antidepressiva-test (genotypering) gedaan. In het medicatielab wordt samengewerkt door een apotheker, klinisch chemicus, psychiater en moleculair biologisch onderzoeker. Daardoor is het mogelijk een persoonlijk advies over de medicatie van de patiënt naar de behandelend arts te sturen.

Deze antidepressiva-test kan voor veel patiënten een uitkomst zijn, helaas is deze nog bij weinig artsen en patiënten bekend. 

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital