Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Door het gebruik van bepaalde voedingssupplementen kunnen sommige medicijnen sterker of minder werken, of zelfs níet meer werken. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het gebruik van tryptofaan niet goed samengaat met het gebruik van antidepressiva. Een ander bekend voorbeeld is Sint-janskruid. In dit nieuwsbericht leggen we uit waarom deze medicijnen en voedingssupplementen niet zo goed samen gaan.

Waarom moet ik oppassen met Sint janskruid en tryptofaan?

Antidepressiva zijn medicijnen die bij angst en depressie worden gebruikt. Misschien krijgt u ze ook wel voorgeschreven? Voorbeelden van antidepressiva zijn citalopram, paroxetine, mirtazapine en venlafaxine. 

Tryptofaan werkt kalmerend. Als je tryptofaan samen met antidepressiva gebruikt kun je last krijgen van rusteloosheid, misselijkheid en minder concentratie. Dit komt omdat zowel antidepressiva als tryptofaan inwerken op bepaalde signaalstoffen in je hersenen.

Sint janskruid kan ervoor zorgen dat een antidepressivum sterker werkt dan nodig. De hersenen worden dan overprikkeld. Dit kan ongewenste gevolgen hebben.

Wat moet ik doen?

Laat uw arts en apotheker weten dat u tryptofaan of Sint janskruid gebruikt. Gebruik geen tryptofaan of Sint janskruid als u een antidepressivum gebruikt of als de arts je dit wil voorschrijven.

Meer weten over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen? Bekijk dan de overzichtspagina op Supplementinfo

 

Supplementinfo.nl is een online informatiecentrum waar consumenten worden voorzien van objectieve informatie over supplementen en hun effecten op de gezondheid.

Sommige berichten op deze website zijn op verzoek van derden op de site geplaatst. De Depressie Vereniging staat niet in voor de juistheid, actualiteit en relevantie van berichten van derden.
Inloggen
Back To Top