width=De Depressie Vereniging lanceert eind maart een nieuwe online community waar mensen met depressie hun ervaringen kunnen delen. Ook familie en naasten kunnen op het besloten forum terecht.

De community is het resultaat van het onderzoek De Kracht van Depressie, waarbij de Depressie Vereniging betrokken is. Samen met Pro Persona, Radboudumc en zorginnovatiecentrum REshape onderzoeken we hoe ervaringskennis anderen met een depressie kan helpen. Op basis van input van ervaringsdeskundigen vanuit de Depressie Vereniging, naasten, zorgprofessionals en onderzoekers, zijn de randvoorwaarden en inhoudelijke keuzes van het forum bepaald.

Laagdrempelig contact

De afgelopen periode zijn voor het onderzoek vijftien ervaringsdeskundigen geïnterviewd, zowel mensen met depressie als naasten. Daarnaast zijn zij betrokken bij drie focusgroepen om de ontwikkeling van ervaringskennis bij depressie in kaart te brengen. Factoren als gepersonaliseerde informatie, laagdrempelig en gelijkwaardig contact met lotgenoten en flexibiliteit werden tijdens deze sessies genoemd als voorwaarden om ervaringskennis op een prettige manier te kunnen delen. Ook samenwerking tussen alle betrokken partijen – zorgverleners, naasten, ervaringsdeskundigen en werkgever – zien de ervaringsdeskundigen als relevant.

Ervaringen delen

Deze voorwaarden komen samen in een digitale community voor mensen met depressie en hun naasten. Het delen van ervaringen, het omgaan met depressie en advies van lotgenoten staat in het forum centraal. De community is een veilige en betrouwbare digitale omgeving, waarin vraag en aanbod van ervaringskennis over depressie bij elkaar komt.

Op de hoogte blijven over de nieuwe online community van de Depressie Vereniging? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief of volg de Depressie Vereniging op Facebook en/of Twitter.

Inloggen
Back To Top