Fotograaf Ben van Duin, scène gespeeld door Toneelgroep Maastricht

Acteur Abbie Chalgoum wil het taboe op zelfmoord doorbreken en mensen aanzetten om te praten.

De toneelvoorstelling Ik blijf bij je van Abbie Chalgoum is een troostrijke en ontroerende vertelling over een man die zijn leven lang vecht om erbij te mogen horen en te worden gezien in wie hij is. Abbie wordt gegrepen door een depressie die hem niet los wil laten. De verstoorde band met zijn vader, de stemmen in zijn hoofd en zijn overmatige drankgebruik vormen de basis van deze ongekende tragedie met een happy end. Het feit dat dit autobiografische verhaal wordt gespeeld door Abbie zelf, maakt dat het een voorstelling is van veerkracht en hoop.

Ik blijf bij je
In 1983 emigreert Abbie Chalgoum als peuter van Marokko naar Nederland. Dertig jaar later is hij dé knuffelallochtoon van Venlo; hij is een geliefd docent op het Valuascollege, speelt in de Venlose Revue, wordt Prins Carnaval, staat op de kieslijst van de PvdA in Venlo en kruipt in de huid van Jezus tijdens de Passiespelen. Hij is  het toonbeeld van integratie en het leven lijkt hem toe te lachen. Maar dan, in 2013, beleeft hij de donkerste nacht van zijn leven. Hij onderneemt een zelfmoordpoging die hij ternauwernood overleeft. Want wat zijn buitenkant niet laat zien, zijn de destructieve demonen die hem van binnen verscheuren.

Vind iemand om mee te praten
Abbie Chalgoum: “Het is mij overkomen, het was heel heftig, maar ik sta hier nu en het gaat goed met me. Dus er is hoop. Had ik toen maar geleerd om te praten. Om te vertellen hoe het was. Wat het met je doet om op te groeien tussen de Nederlandse en Marokkaanse cultuur. Om, hoe hard je ook je best doet, je uiteindelijk aan alle kanten bevestigd wordt dat je nergens bij hoort. Niemand die zag hoe ongelukkig ik vanbinnen was en hoe ik door depressies en alcoholverslaving langzaam naar de afgrond dreef.”

Sindsdien zet Abbie zijn ervaringen in om anderen te helpen. “Ik geef theatervoorstellingen, lezingen en workshops, ook vooral op scholen. Ik probeer mijn collega’s in het onderwijs te helpen met het herkennen van de signalen. Ik wil laten zien dat iedereen de stap kan zetten. Vind iemand met wie je kunt praten. Voor veel mensen, ook met name mannen, is het moeilijk om kwetsbaar te zijn. Maar het is juist heel sterk als je dat doet. Durf ook de vraag te stellen aan de ander: Heb je gedachten aan zelfmoord? Vraag door. Je hoeft niets op te lossen. Wees er gewoon voor iemand.”

Van 13 maart tot en met 26 mei speelt Toneelgroep Maastricht de toneelversie van het succesvolle autobiografische boek Ik blijf bij je van Abbie Chalgoum in een regie van Michel Sluysmans. Ik blijf bij je is te zien in 27 schouwburgen in heel Nederland. Meer info en speellijst: www.toneelgroepmaastricht.nl/Ik_blijf_bij_je

Inloggen
Back To Top