Voormalig topsporter Stefan Groothuis belandde in een depressie en werd alsnog wereldkampioen. Hij vertelt openhartig over zijn ambities, zijn depressie en zijn ervaringen.

Op 12 maart 2016 rijdt Stefan Groothuis, met op elke arm één van zijn zoontjes, een ereronde in een afgeladen Thialf. Met één duizendste van een seconde wint het Nederlandse team – met Groothuis, Mulder en Verbij – het onderdeel Teamsprint bij de wereldbekerfinale in Thialf en verslaat Canada. Een emotionele afsluiting van een carrière die gekenmerkt wordt door hoge toppen en diep dalen.

“Hoe dichter ik bij winnen kwam, hoe meer ik vond dat ik ook moest winnen.”

“Ik zat niet lekker in mijn vel en ook privé gebeurde er veel: we kochten overhaast een huis in een economische crisistijd en mijn vrouw was zwanger. Door die combinatie van factoren begon ik te piekeren. Eerst kreeg ik een manische periode. Ik praatte aan een stuk door, sliep maar 2 uur per nacht en werd pas rustiger toen ik medicijnen kreeg. Maar toen klapte ik de andere kant op en zat ik de hele zomer depressief op de bank. Ik schaamde me kapot, omdat ik het gevoel had dat ik alles verknald had. Ik kreeg onverklaarbare emotionele buien. Mijn zelfvertrouwen was compleet verdwenen. ”

“Ik had geen verwachtingen en schaatste daardoor vrijer en meer ongedwongen.”

“In die zomer van 2011 was schaatsen bijzaak. Ik trainde minder en stond er fysiek slecht voor. Ik had geen verwachtingen en schaatste daardoor vrijer en meer ongedwongen. In januari 2012 werd ik wereldkampioen sprint en in maart wereldkampioen op de 1000 meter….Hoe dat kan? Ik kan het niet echt onderbouwen, maar ik merkte dat ik anders dan die jaren daarvoor, écht ontzettend genoot. Ik had een gevoel dat ik me niet meer hoefde te bewijzen, ik was gewoon heel blij dat ik aan het schaatsen was!”

Depressie Vereniging.
 • Laat je niet te veel leiden door social media. Daar lijkt het vaak alsof ieders leven rozengeur maneschijn is.
 • Praat met een sportpsycholoog over je prestatieverbetering, maar als je je niet lekker in je vel zit, ga dan zeker op tijd naar je huisarts. Die kan je verwijzen naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg.
 • Steun uit de omgeving is essentieel. Ga als naaste niet de problemen bagatelliseren en probeer dooddoeners als ‘Kijk naar wat je allemaal hebt’ en ‘Wees gelukkig’ te vermijden.
 • Laat mensen die depressief zijn, praten. Geef niet meteen tips, maar luister naar ze.
 • “Na mijn sportcarrière viel ik toch een beetje in een zwart gat. Ik moest ineens weer presteren op een heel nieuw vakgebied.”

  Stefan start zijn eigen bedrijf Bokito Works waarin hij zijn eigen ervaringen als mens en topsporter combineert. Sport, food en mind zijn de drie kernwoorden. “Na mijn sportcarrière viel ik toch een beetje in een zwart gat. Ik was zoekende en moest ineens weer presteren op een heel nieuw vakgebied. Het werd weer een te heftige ambitie en ik was alleen maar met mijn bedrijf bezig. Ik zocht een invulling voor de lege plek die het schaatsen achterliet. Dit was het moeilijkste jaar sinds 2011, ik moest een werkzaam leven hebben en ben er vol ingedoken.

  Maar ik heb me herpakt en besloten om even te stoppen met mijn eigen bedrijf. Ik werk nu in de bouw, dat voelt goed en is zorgeloos. Ik trek een grens, heb meer aandacht voor wat ik doe en ik geniet veel meer. En ik heb veel meer tijd voor mijn gezin. Wie weet in de toekomst, ga ik nog iets doen met mijn ervaringen…op een andere manier…misschien ook niet…ik zie het wel!”

  Lees het interview met Paul Wylleman, Hoogleraar sportpsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel en begeleider van TeamNL.

   

  Dit artikel is integraal overgenomen van Kenniscentrum Sport.

  Bron: Kenniscentrum Sport

  W: www.kenniscentrumsport.nl

  E: info@kcsport.nl

  Hier de link naar het originele artikel: https://www.allesoversport.nl/artikel/hoe-ex-topschaatser-stefan-groothuis-grenzen-leerde-stellen/

  Inloggen
  Back To Top