Word lid Doneer nu

‘Wat zouden we zijn zonder het brein?’ Een fascinerende rondleiding over de hersenen in Het Dolhuys

1 mei 2014

Een fascinerende rondleiding over de hersenen in Het Dolhuys. Het jaar 2014 is uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Brein. Het Dolhuys doet hier graag aan mee – en biedt verdieping met een speciaal ontwikkelde rondleiding over het brein, en een nieuwe selectie boeken in de winkel. Vraag nu een rondleiding aan.

Het jaar 2014 is uitgeroepen tot Europees Jaar van het Brein. Het Dolhuys, museum van de geest, heeft daarom de rondleiding ‘Dwalen door het brein’ ontwikkeld. Op een populair wetenschappelijke manier wordt ingegaan op de biologische werking van de hersenen en de reactie daarvan op ons gedrag. Heel ons doen en laten wordt gestuurd door chemische stoffen. Verliefdheid, empathie, geluk, ambitie, creativiteit, intuïtie, oriëntatie, maar ook vergeetachtigheid, depressiviteit, angst, stress en verslaving. Zijn wij eigenlijk wel de baas over ons eigen hoofd?

Stof tot nadenken

De vaste collectie van Het Dolhuys leent zich uitstekend om met de bezoeker op ontdekkingsreis te gaan naar de fascinerende wereld van het brein. In een van de ruimtes is bijvoorbeeld te zien hoe men vroeger dacht over de relatie tussen iemands karakter en de vorm van zijn schedel. En waar de uitdrukking ‘wiskundeknobbel’ vandaan komt. In een andere ruimte staat een pop met een computer als hoofd. “Half mens-half computer, wordt dit onze toekomst?” is de vraag die hierbij kan worden gesteld.

Kun je het brein herprogrammeren? In de Zorgzaal van het museum is een object tentoongesteld waar we liever niet aan denken: het elektroshockapparaat. In de jaren ’40-’50 werd deze therapie veelvuldig toegepast, maar ook nu nog, als alle andere methoden hebben gefaald. Een recentere vorm van ‘breinstimulatie’ is neurofeedback. Door met een hersenscanner de activiteit van een hersencentrum te meten en zichtbaar te maken, kunnen de hersenen gestuurd worden als ze heel gericht beloond worden met aangename beelden en geluiden. Op deze manier kan het brein hersenpatronen aanleren om lichaam en geest beter aan te sturen.

Iedereen die meer wil weten over het brein, hierover wil filosoferen, eigen kennis wil inbrengen, of hierover in gesprek wil gaan, wordt van harte uitgenodigd deel te nemen. De kennis van het brein kan nuttig zijn om het eigen gedrag en dat van anderen te begrijpen, maar ook de verschillen tussen mensen. De rondleiding is een uitbreiding op het bestaande programma ‘De Bovenkamer’ en een aanvulling op het educatieve pakket van Het Dolhuys.

Locatie

Museum Het Dolhuys
Schotersingel 2,
2021 GE Haarlem
Telefoon: 023 – 5410670
info@hetdolhuys.nl

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital