Word lid Doneer nu

Symposium ‘Depressie, rouw en verveling’

23 september 2016

Op dit symposium op 23 september in Amsterdam wordt de vraag onderzocht wat er ‘achter’ of ‘onder’ het depressielabel schuilgaat. Hoe verhoudt de diversiteit aan ervaringen, zoals klachten, verhalen en zelfanalyses van ‘depressieve patiënten’ zich tot de term depressie? Wat voor onderscheidingen, nuances en kritieken komen er uit voort? Hoe verhoudt depressie zich tot onze cultuur, onze samenleving, onze tijd, ons lot? 

Er zijn vele termen voor de sombere gemoedstoestand: melancholie, treurigheid, bedroefdheid, Weltschmerz.
De psychiatrie gebruikt een grote diversiteit aan woorden en handelingen en levensvormen die zijn getransformeerd en gereduceerd tot een classificatie en een manier van denken en spreken waarbij de term ‘depressie’ de hoofdrol speelt. Over deze reductie tot het containerlabel ‘depressie’ is binnen en buiten de psychiatrie veel onvrede. Er is behoefte aan een gedifferentieerder begrip van wat daar allemaal onder wordt geschaard.
 

Voor wie?

Het symposium is bedoeld voor iedereen die meer over depressie wil weten, wil nadenken en meepraten, zonder zich al te snel te committeren aan het vermeende weten van de traditionele neurobiologische objectiverende benadering.
 
De dag voorafgaand aan het symposium (op donderdag 22/9) is er een Engelstalige master class aan de Universiteit van Amsterdam rond het meest recente werk van key note speaker Matthew Ratcliffe. Voor informatie hierover en deelname hieraan, kunt u een mail sturen naar signiphen@gmail.com t.a.v. Christian Skirke. Dit symposium is Nederlandstalig, behalve de lezing van Matthew Ratcliffe en het forum.

Inschrijven

Kijk hier voor het programma, kosten en aanmelding.

 
© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital