Landelijke dag 2015 Depressie Vereniging

6 juni 2015

Op zaterdag 6 juni 2015 organiseert de Depressie Vereniging haar tweede landelijke dag, met als thema Depressie en werk(loosheid). Meld je aan en ontmoet lotgenoten, doe kennis op over recente onderzoeken op het gebied van depressie en werk en neem deel aan de inspirerende workshops.

Download de flyer   Aanmelden

20150606Flyer

12:00 – 12:45 Algemene Leden Vergadering (alleen voor leden)
12:30 – 13:00 Inloop dagprogramma
13:00 – 13:20 Opening en welkom door dagvoorzitter: Astrid Feiter
13:20 – 13:40 Aukje Smit, zelfstandig onderzoeker op het gebied van werk en kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt
Zonder Stigma: Onderzoek psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever
13:40 – 13.50 Vraag en antwoord
13:50 – 14:00 Troubadour Martijn Breeman
14:00 – 14:20 Peter Smit, Projectleider UWV, Samenwerkingsverbanden tussen GGZ en UWV gericht op re-integratie van mensen met een matige tot ernstige psychische stoornis
14:20 – 14:30 Vraag en antwoord
14:30 – 15:00 PAUZE
15:00 – 15:45 Workshop Ronde 1
16:00 – 16:45 Workshop Ronde 2
17:00 – 18:00 Hapje en drankje

Workshops ronde 1, 15:00-15:45

Workshop 1: Mijn depressie, de baas en andere collega’s
Marieke van Keeken, werkambassadeur Samen Sterk zonder Stigma
Waar kun je zoal tegenaan lopen als je een baan én regelmatig een depressie hebt? Marieke heeft hier ervaring mee en heeft vorig jaar een opvallende beslissing genomen. Met de gevolgen ervan heeft ze nog dagelijks te maken. In deze workshop wil ze hierover vertellen, maar ze geeft vooral ook ruimte voor jouw eigen vragen, valkuilen en ervaringen op dit gebied. Al delend beschikken we over een schat aan voorbeelden van good (en bad!) practices waarmee we mooi ons voordeel kunnen doen.

Workshop 2: Kansen op werk nu en in de toekomst
Brigitte de Kinderen, Angst Dwang Fobie stichting
Kansen op werk biedt ondersteuning aan jongeren en volwassen met een psychische aandoening die graag weer aan het werk willen. Dit wordt gedaan via het bieden van een werkervaringsplaats bij de GGZ-cliëntorganisatie en training/coaching. We presenteren de resultaten van Kansen op werk en blikken samen met jou op interactieve wijze naar de toekomst.

Workshop 3: Van Werkloos tot Depressief: een ervaringsverhaal
Rob van Spanje, schrijver van ‘Van Werkloos tot depressief’
Rob schreef een boek over zijn werkloosheid en de depressie die daarop volgde. In de workshop neemt Rob je mee aan de hand van zijn eigen ervaringsverhaal langs thema’s als werkloosheid, depressie, acceptatie, hoe pak je de draad weer op.

Workshop 4: Wat komt er na zwart; omgaan met depressie bij werk en werkloosheid
Trudy Jansen, projectleider lotgenotencontact Depressie Vereniging
Zowel werk als werkloosheid kunnen een depressie kunnen veroorzaken of verergeren. Trudy Jansen schreef hierover het boekje ‘Wat komt er na zwart’, gebaseerd op gesprekken met ruim honderd mensen met een depressie. In deze workshop vertelt ze over hun vaak herkenbare ervaringen en geeft ze tips.

Workshop 5: Lotgenotencontact
Frank Jong, gespreksbegeleider lotgenotencontact
Frank Jong begeleidt al jaren lotgenotengroepen voor mensen met een depressie. Tijdens deze workshop kun je ervaren hoe een lotgenotengroep is en ervaringen uitwisselen met andere mensen.

Workshop 6: Depressielijn
Levensverhaal van medewerker Depressielijn met depressie en persoonlijkheidsstoornissen.

Workshops ronde 2, 16:00-16:45

Workshop 1: Mijn depressie, de baas en andere collega’s
Marieke van Keeken, werkambassadeur Samen Sterk zonder Stigma
Waar kun je zoal tegenaan lopen als je een baan én regelmatig een depressie hebt? Marieke heeft hier ervaring mee en heeft vorig jaar een opvallende beslissing genomen. Met de gevolgen ervan heeft ze nog dagelijks te maken. In deze workshop wil ze hierover vertellen, maar geeft vooral ook ruimte voor jouw eigen vragen, valkuilen en ervaringen op dit gebied. Al delend beschikken we over een schat aan voorbeelden van good (en bad!) practices waarmee we mooi ons voordeel kunnen doen.

Workshop 2: Kansen op werk nu en in de toekomst
Brigitte de Kinderen, Angst Dwang Fobie stichting

Workshop 3: Van Werkloos tot Depressief: een ervaringsverhaal
Rob van Spanje, schrijver van ‘Van werkloos tot depressief’

Workshop 4: Lotgenotencontact
Frank Jong, gespreksbegeleider lotgenotencontact
Frank Jong begeleidt al jaren lotgenotengroepen voor mensen met een depressie. Tijdens deze workshop kun je ervaren hoe het is om met anderen in een groep ervaringen te delen.

Workshop 5: Roads reintegratie
Gabe de Vries, manager Roads: reintegratieburo voor mensen met psychische problemen
In deze workshop komen de belangrijkste dilemma’s aan bod die vaak spelen bij cliënten van Roads, zoals: ‘ik hoor er toch niet meer bij, ik heb te veel gaten in mijn cv, men moet mij niet meer, als ik ga werken gaat het toch weer mis’. In de workshop gaan we het hebben over of deze dilemma’s reëel zijn, hoe je er naar kan kijken en wat je er mee kan.

Workshop 6: Terugkomdag gespreksbegeleiders lotgenotengroepen (alleen bestemd voor gespreksbegeleiders)
Trudy Jansen, projectleider lotgenotencontact Depressie Vereniging

Workshop 7: Depressielijn
Angelique Rebel, vrijwilliger bij de Depressielijn
Angelique heeft een terugkerende depressieve stoornis en is sinds maart vrijwilliger bij de Depressielijn. Zij vertelt over telefonisch lotgenotencontact en haar ervaringen bij de Depressielijn.

Het Vechthuis
Jagerskade 13-15
3552 TL  Utrecht

De toegang is gratis voor iedereen (leden en niet-leden). Parkeren is gratis.
Lunch is niet inbegrepen, echter voor koffie en een drankje na afloop wordt gezorgd.

Voorafgaand aan de landelijke dag staat de ALV gepland. Deze begint om 12 uur.